Croația Europa Ghiduri complete 

Rijeka, capitala europeană a culturii în 2020. Ghid complet – obiective turistice, cazare, mâncare

Al treilea oraș al Croației, Rijeka, este mai puțin animat decât Dubrovnik sau Split, însă asta nu înseamnă că nu aveți ce face aici. Din contră, deși este situat lângă mare, Rijeka se aseamănă cu un oraș central european, precum Budapesta ori Praga, datorită palatelor și teatrului neoclasic. Iar plajele cu steag albastru și apele de cobalt sunt spectaculoase. În plus, Rijeka este capitala europeană a culturii în acest an. Cu atât mai mult ar trebui să fie pe lista destinațiilor voastre viitoare.

Ce puteți vedea în Rijeka

Castelul Trsat

Pentru a ajunge la Castelul Trsat, trebuie să urcați scara care pornește de la Titov. Pe măsură ce urcați, veți vedea o panoramă spectaculoasă și vă veți da seama cât de mare a fost onoarea acordată generalului irlandez Laval Nugent, căruia i s-a dat acest castel drept reședință. 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de ♦️ᴍᴀʀɪᴊᴏ ᴠɪᴅᴏᴠɪć♦️ (@electrash) pe

Palatul Guvernatorului

Cu o vedere spectaculoasă asupra Adriaticii, Palatul Guvernatorului a fost construit de arhitectul maghiar Alajos Hauszmann, responsabil pentru lucrări grandioase similare în jurul Budapestei în anii 1800. Astăzi, Palatul Guvernatorului găzduiește Muzeul Orașului Rijeka și Muzeul Maritim și de Istorie al Coastei Croate.

Korzo

Strada principală a orașului, pietonală și plină de magazine, cafenele și terase, paralelă cu malul apei.

Peek&Poke, muzeul computerelor

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Felix Ortega (@felixortega) pe

Turnul cu ceas

La jumătatea străzii Korzo, veți vedea turnul baroc, care este probabil cea mai emblematică clădire a orașului. Partea din față a turnului este împodobită cu stema de vultur din Rijeka, acordată orașului de către împăratul habsburgilor, Leopold I. Deasupra stemei se află ceasul, neschimbat din anii 1600.

Teatrul Național Ivan Zajc

Denumit după compozitorul croat Ivan Zajc, asemănat adesea cu Verdi și una dintre cele mai importante figuri culturale ale țării la sfârșitul secolului XIX. Teatrul Național găzduiește spectacole de balet, concerte, operă și dramă.

Fabrica de torpile

Se spune că aici ar fi fost inventată torpila. Până în secolul XX, producea 100 de torpile pe lună, apoi a intrat în faliment. A mai rămas doar carcasa fostei fabrici.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de IvanaIve (@ivanaive) pe

Palatul Modello

O altă clădire austro-ungară din Rijeka, folosită inițial ca bancă. Astăzi, este sediul Clubului Cultural Italian din Rijeka, iar la parter se află biblioteca publică a orașului.

Centrul Astronomic

Centrul combină, de fapt, planetariul și observatorul astronomic. S-a deschis recent, în 2001, într-o fostă fortăreață militară ce datează de la cel de-al doilea război mondial. Se spune că la acest centru s-ar fi descoperit două stele variabile.

Arcada romană

Timp de secole, localnicii au crezut că această arcadă din centrul orașului Rijeka este un vechi arc triumfal roman, dar, de fapt, făcea parte din poarta de intrare a vechiului ansamblu din Tarsatica. Acesta era fortul militar roman, pe care ulterior va fi fondată Rijeka. 

Plaje cu steag albastru

Există 11 plaje, din care 2 dețin steagul albastru: Ploce și Kostanj. Steagul Albastru (Blue Flag) este acordat celor mai bune plaje din Europa pentru criterii care includ igiena și serviciile oferite.

Unde poți mânca bine în Rijeka

În bucătăria locală se poate vedea influența italiană: risotto de sepie și calamar umplute cu prosciutto. Un fel de mâncare ușoară, de vară, este tonul tartar, cu capere, lămâie, roșii cherry.

Girica (Vukovarska 65a). Axat pe mâncare croată, mediteraneană, fructe de mare.

Konoba Nebuloza (Titov Trg 2b). Axat pe mâncare croată, europeană, fructe de mare.

Borik (Setaliste 13. divizije 86), axat pe mâncare croată și fructe de mare.

Unde să te cazezi în Rijeka

Old Town Inn**** (click pentru alte detalii, prețuri, poze)
Este situat în inima orașului, la 200 de metri de pietonala Korzo, într-o piațetă plină de baruri și cafenele. Există parcare la proprietate, contra cost, dar se poate parca și pe stradă. Primește animale de companie.

Hotel Jadran**** (click pentru alte detalii, prețuri, poze)
Este situat în regiunea de coastă, la 1 km de centrul orașului Rijeka şi oferă camere decorate simplu, majoritatea cu balcon și vedere la golful Kvarner.

Hotel Bonavia Plava Laguna**** (click pentru alte detalii, prețuri, poze)
Complet renovat, situat într-o locație centrală din Rijeka, la doar câțiva pași de mare. Oferă mic dejun foarte bun.

Hotel Continental*** (click pentru alte detalii, prețuri, poze)
Văzut de mulți drept un simbol al orașului Rijeka, datorită faptului că este o clădire istorică (1888). Include mic dejun foarte bun în prețul camerei.

Apartment Rozata*** (click pentru alte detalii, prețuri, poze)
Aflat la 3,9 km de Muzeul Maritim, însă cotat foarte bine de turiști. Oferă mic dejun.

In Flow Apartment*** (click pentru alte detalii, prețuri, poze)
Aflat la 800 de metri de Muzeul Maritim; cotat foarte bine de turiști. Nu oferă mic dejun, dar ai posibilitatea să-ți gătești.

Articole asemănătoare