Cultură Europa Ghiduri complete Letonia 

Riga. Ghid complet – transport, cazare, mâncare, obiective turistice

Când să vizitezi Riga?

Primăvara în Letonia este mereu imprevizibilă, ba ninge, ba plouă, de aceea ar fi ideal să vii aici vara sau toamna. Dacă totuși iubești iarna și zăpada, mergi la Riga la sfârșitul lunii ianuarie sau februarie. Altfel, luna iulie este, de obicei, cea mai caldă lună, cu temperaturi de +25 de grade Celsius. În orice caz, trebuie să-ți iei o jachetă de ploaie și o umbrelă, ploile sunt reci chiar și vara. Să nu uităm că Letonia este situată în nordul Europei! Toamna se menține destul de caldă și este absolut minunat să vezi copacii în toate nuanțele de galben, roșu și portocaliu.

Transportul în Riga

Există autobuze, tramvaie, troleibuze și microbuze. Cele mai multe dintre acestea sunt operate de compania „Rīgas satiksme” și poate fi folosit același bilet pentru toate tipurile de transport. O călătorie costă 1,15 euro, 10 călătorii, 10,90 euro. Dacă stai doar un weekend în Riga, poți lua un bilet de 24 de ore pe toate rutele, costă 5 euro și poate fi cumpărat de la automat din stația de autobuz de la Aeroportul Internațional din Riga. Același bilet poate fi folosit pentru a călători de la aeroport către centrul orașului și înapoi. Dacă vrei să ajungi repede dintr-un loc în altul, ia tramvaiul, se spune că este cel mai rapid mijloc de transport în Riga.

Unde să te cazezi în Riga

Old Riga Hotel Vecriga **** – situat în Orașul Vechi, cotat fabulos, preț bun pentru 4 stele; de ex. la începutul lui mai 2018, camera dublă / noapte / 2 persoane / mic dejun = 374 lei

St. Peter’s Boutique Hotel**** – are sediul într-o clădire istorică din secolul XV, situată la 250 de metri de râul Daugava; la începutul lui mai 2018, camera dublă / noapte / 2 persoane / mic dejun = 408 lei

Hotel Roma**** – situat în inima Orașului Vechi, cotat fabulos; la începutul lui mai 2018, camera dublă / noapte / 2 persoane / mic dejun = 440 lei

Rixwell Domus Hotel*** – situat în Orașul Vechi;  la începutul lui mai 2018, camera dublă / noapte / 2 persoane / mic dejun = 278 lei

Apartment Kalku 2 – situat la 3 minute de Catedrala din Riga; apartament 5 persoane, 54 metri pătrați,; la începutul lui mai 2018, camera dublă / noapte / 2 persoane / mic dejun = 154 lei

sau caută direct în formularul de mai jos:


Booking.com

Ce poți vedea în Riga

Orașul Vechi (în limba letonă: Vecrīga) cu străduțele sale strâmbe și clădirile istorice.

Turnul Bisericii Sf. Petru. Din turn ai parte de o panoramă extraordinară. Biletul de intrare e 11 euro, iar turnul este deschis zilnic, în afara zilelor de luni.

Strada Albert, cunoscută pentru clădirile istorice, stil Art Nouveau.

Excursii cu barca pe râul Daugava. Un tur cu barca pornește de la Bastion Hill, aproape de Opera Națională Letonă și Orașul Vechi din Riga, durează o oră și costă aprox. 20 de euro.

Casa cu pisici. Aici poți afla legenda casei cu pisici negre din Riga – simbolul orașului și cel mai fotografiat obiectiv turistic. Dintre toate statuile din lume, proprietarul a ales două statui cu pisici negre, puse fix pe acoperiș. De ce pisici? Aflați dacă mergeți acolo.

De asemenea, nu rata Casa Blackheads, clădirea construită inițial în secolul al XIV-lea pentru Frăția Blackheads, o breaslă pentru comercianții germani din Riga.

Statuia muzicienilor din Bremen. Se spune că dacă o atingi, îți va aduce noroc. În Orașul Vechi vei găsi o sculptură a patru animale – un măgar, un câine, o pisică și un cocoș. Statuia descrie personajele Muzicienilor din Bremen, o poveste a fraților Grimm; este o replică a celei găsite în primăria Bremen.

Bucătăria letonă

Pâinea de secară este extrem de populară în Letonia. La fel și supa de sfeclă roșie, ciupercile, peștele afumat. O masă letonă este rareori completă fără carne de porc ori cartofi.  Mâncarea națională este un fel de tocană făcută dintr-un soi de mazare uscată (puțin asemănătoare cu năutul), amestecată cu ceapă prăjită și slănină afumată din burtă de porc.

Kvass este o băutură unică, făcută din pâine de secară; nu este considerată a fi o băutură alcoolică, dar poate conține până la 1,2% alcool. Are un gust similar cu berea, dar este mult mai dulce.

Deși iubesc înghețata, prăjitura și ciocolata, deserturile tradiționale includ maize zupa (budincă de pâine) și ķīselis (budinca de fructe cu lapte). Sklandrausis este o plăcintă dulce, delicioasă, făcută din morcovi piure și cartofi copți într-o crustă din făină de secară. În 2013, sklandrausis a devenit primul produs letonian prezent pe lista Uniunii Europene – a specialităților tradiționale garantate (TSG), ceea ce înseamnă că numai o plăcintă făcută printr-o rețetă specifică poate fi numită sklandrausis. De obicei, poate fi cumpărată din Piața de Sâmbătă Kalnciema iela și din Piața Centrală.

Unde găsești mâncăruri tradiționale? La Lido Restaurant, Ferma Restaurant, Amber Way Tavern.

 

Articole asemănătoare

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree