Plovdiv, capitala europeană a culturii în 2019. Ghid complet – obiective turistice, cazare, mâncare

Plovdiv este primul oraș bulgar ales drept capitală europeană a culturii în 2019. Ca fapt divers, Plovdiv este cel mai vechi oraș din Europa și unul dintre cele mai vechi din lume, datând de la cel puțin 2000 î.Hr. Puteți vedea aici rămășițe din toate epocile, inclusiv de la traci, romani, slavi, turci. De asemenea, Plovdiv este unul dintre orașele cu cele mai multe nume din lume: Eumolpia, Pulpudeva, Philippopolis, Trimontium, Paldin și multe altele. Strada principală pietonală din Plovdiv este cea mai lungă din Europa, având o lungime totală de 1,8 km.

Ce poți vedea în Plovdiv

Teatrul Antic este cel mai cunoscut reper cultural al orașului: un amfiteatru roman așezat pe un deal, deasupra orașului. Adesea este folosit pentru concerte – de la muzica clasică până la muzica rock.

Kapana este acum centrul creativ orașului, o zonă pietonală plină de magazine, restaurante și galerii. În anii ’90 era o zonă de parcare plină de case în ruine. Transformarea a început în 2014, când 10 întreprinderi creative s-au mutat în zonă, fiind finanțate de Fundația Capitală Europeană a Culturii și lucrurile s-au schimbat. Cel mai bun loc pentru a vă bucura de zonă este un spațiu numit Cu29; acesta combină o cafenea și o galerie și a fost înființat de artistul Velizar Dimchev.

Interesant în orașul Plovdiv este amestecul de artă contemporană și monumente arhitecturale și culturale vechi de secole. Înființată în 1995, Baia Antică a fost condusă de o asociație de artă independentă. Interiorul băii turcești din secolul al XVI-lea este încă intact, piesele de artă sunt așezate într-o atmosferă autentică, cu pereții de piatră originali și o cupolă centrală uimitoare. În prezent, spațiul este gestionat de City Gallery și este locul principal pentru expoziții de artă contemporană.

Orașul vechi este renumit pentru  străduțele și pentru gospodăriile frumoase din epoca otomană. Una dintre cele mai splendide este Casa Hindliyan, al cărei proprietar a instalat o fântână cu apă de trandafiri. Sau Casa Klianti, cu plafoanele frumos pictate și camere cu uși minuscule, folosite cândva pentru depozitarea bunurilor.

Strada Magura din Kapana este plină de magazine care vând produse de artizanat și suveniruri locale.Poți cumpăra curele realizate manual cu catarame ornamentate și măști păgâne, purtate de bulgari pentru a speria spiritele rele în timpul sărbătorilor. Piuma D’Oro are sandale frumoase, genți de piele și bijuterii realizate manual de către proprietarul său, Polina Kozarova, care a lucrat ca designer de pantofi timp de 23 de ani înainte de a deschide magazinul în urmă cu trei ani. În orașul vechi, strada artizanilor, Stramna, este un alt loc ideal pentru a cumpăra produse locale și pentru a-i vedea pe meșterii artizani muncind.

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Plovdiv, Bulgaria (@loveplovdiv) pe

Muzeul Etnografic. Situat într-o casă din perioada renascentistă, construită în 1847. Fațada este deosebită, datorită ferestrelor arc, iar în interior veți vedea plafoane din lemn sculptat și un salon impresionant. Fiecare cameră prezintă diferite aspecte ale vieții bulgărești. Preț intrare: 6 leva / adult, copiii sub 7 ani, gratuit.

Muzeul Farmaciei. Construit în 1872 de dr. Sotir Antoniadi, unul dintre primii doctori din Plovdiv. La parter se află un vechi magazin, unde puteți observa cum au fost create (manual și din ingrediente naturale) diferite medicamente și pastile. 

Unde se mănâncă bine în Plovdiv

Mâncarea este un alt punct forte al orașului Plovdiv, aici se folosesc ingredientele locale. Un loc interesant este Pavaj (Zlatarska 7, Kapana). 

Nu ocoliți nici Aylyakriya, recent deschis în Kapana (Kozhukarska 3), cu mâncare tradițională, cum ar fi kačamak (mămăligă), coaste de porc cu fasole și o tartă cu brânză și căpșuni excepțională.

La marginea orașului vechi și cu vedere la districtul Kapana, terasa umbroasă a Restaurantului Philoppopolis (Saborna Str. 29) are una dintre cele mai bune panorame din oraș (Philoppopolis era numele vechi pentru Plovdiv). Interiorul este în stilul vienez al anilor 1920 și în aceeași clădire există o galerie și un muzeu. Este cel mai romantic loc în care să mănânci în Plovdiv.

O opțiune elegantă în centrul orașului este restaurantul Hemingway (Ul. Gen. Gurko 10), care servește preparate sofisticate bulgare și europene.

Plovdiv are un climat perfect pentru cultivarea strugurilor, în special soiurile roșii. Dacă nu aveți timp de o călătorie cu degustare de vinuri, mergeți la Bendida – are un bar și un magazin în zona Kapana. Este condus de a treia generație a familiei Portev, care are o podgorie la câțiva kilometri în afara orașului, la poalele munților Rodopi.

Unde să te cazezi în Plovdiv

În centrul orașului vechi ar fi ideal. Dar țineți cont că, dacă veniți cu mașina, nu prea găsiți locuri de parcare sau există parcări private cu prețuri între 16-36 leva / zi.

Hotel Evmolpia *** – o casă renascentistă bulgară tradițională, situată în inima centrului vechi din Plovdiv, la doar 2 minute de mers pe jos de cartierul Kapana. Mic dejun continental. Parcare gratuită la proprietate.

Park & ​​Spa Hotel Markovo **** – una dintre alegerile de top; beneficiază de o locație liniștită în cartierul Markovo, o zonă rezidențială din Plovdiv. Camerele oferă vedere frumoasă la Munții Rodopi sau la cele 7 dealuri ale orașului. Parcarea privată este gratuită. Mic dejun continental, italian, vegetarian, vegan, bufet suedez. Zona de spa a Hotelului Markovo cuprinde piscină în aer liber, saună finisată, saună cu infraroșu, cadă cu hidromasaj, cameră rece, baie de aburi, zonă de relaxare și dușuri contrastante. Oaspeții au acces gratuit la o piscină interioară. 

Plaza Hotel Plovdiv *** – un hotel fabulos, situat la 3 km de centrul orașului, însă parcarea este gratuită, camere mari, spațioase, mic dejun continental, italian, vegetarian, american, bufet suedez.

Roots Hotel and Wine Bar *** – situat în centrul istoric al orașului; este posibilă parcarea publică la o locaţie în apropiere (nu este necesară rezervare) şi se pot percepe taxe.

Hotel Ego *** –  situat în centrul orașului Plovdiv, în imediata vecinătate a străzii principale și a orașului vechi; oferă mic dejun bufet suedez; este posibilă parcarea privată gratuit la proprietate

HillHouse Plovdiv – situat la 500 de metri de Teatrul Roman; ete posibilă parcarea privată la proprietate (este necesară rezervare) şi costă 20 leva pe zi.

Boutique Guest house 7th Sense – situat la 300 de metri de Teatrul Roman; are un scor de 9,9 adică excepțional; oferă mic dejun continental și vegetarian; parcare publică la o locaţie în apropiere (nu este posibilă rezervarea); un atu: camerele au balcon cu vedere la oraș

SABORNA 25 GUEST HOUSE – situat în inima orașului; este posibilă parcarea publică la proprietate (este necesară rezervare) şi costă 36 BGN pe zi; nu oferă mic dejun, însă este situat lângă o mulțime de restaurante și cafenele; 

ATLAS HOUSE Luxury Suites – situat la 200 de metri de centrul orașului, nu există parcare disponibilă; oferă mic dejun continental; atu: camerele cu balcon

8 1/2 Art Guest House *** – situat la 250 de metri de centrul orașului, camerele sunt minunat decorate și au balcon cu vedere spre oraș; oferă mic dejun continental, italian, vegetarian, vegan, american, bufet suedez; nu deține parcare

surse foto: pixabay, tripadvisor, wikipedia, booking

WorldAround.eu

Călătoresc cu sufletul prin toată lumea.