Europa Out of the Box WorldAround 

Muzee pe care iubitorii de pisici ar trebui să le viziteze

În lumea asta mare există câteva muzee în care pisicile sunt puse pe un piedestal… expoziții pe teme feline, figurine, jocuri și cărți despre pisici.

Muzeul Pisicii din Minsk, Belarus

La acest muzeu al pisicii din Minsk vă puteți bucura de orice are legătură cu pisica. Puteți să vă jucați cu pisici prietenoase, puteți vedea lucrările de artă pe tema pisicii (pictură, grafică, sculptură, fotografie, grafică computerizată și obiecte decorative). De asemenea, puteți desena o imagine care are legătură cu pisica (vi se pun la dispoziție instrumente de desen) și apoi s-o expuneți într-o cameră specială din muzeu. Ori să jucați tot felul de jocuri, puzzle-uri cu pisici sau să citiți cărți interesante despre pisici. Inclusiv personalul muzeului este format din… pisici!

Muzeul pisicii din Minsk pune în aplicare un program pentru a ajuta pisicile fără adăpost astfel:

1. Personalul muzeului adună pisicile de pe străzi. După inspecția veterinară, vaccinarea și alte proceduri necesare, pisicile sunt aduse la muzeu. Apoi, vizitatorii muzeului pot duce acasă orice pisică își doresc cu o singură condiție: să promită că o va îngriji cum trebuie.

2. Muzeul pisicii donează o parte din încasări pentru caritate. Ca parte a programului caritabil, muzeul cumpără hrana pentru pisici și alte lucruri necesare și le donează organizațiilor de salvare a animalelor.

3. Catalogul pisicilor fără adăpost este actualizat constant în Muzeul pisicii. Vizitatorii pot studia catalogul și pot alege orice pisică își doresc.

Adresa muzeului: str. Internacyjanalnaja, 23 (Metro station ”Oktyabrskaya”); 

Program: marți-duminică – 11-20

Preț: 7 ruble pentru copii și studenți, 9 ruble pentru adulți

(foto)

Muzeul Pisicii din Šiauliai, Lituania

Šiauliai, al patrulea oraș din Lituania, are un muzeu al pisicilor. Vanda Kavaliauskienė a fondat muzeul în 1990, după ce colecția ei tematică a crescut mult prea mult pentru apartamentul în care locuia. Primul exponat era o pisică mică, din lemn, venită din Polonia, în 1962. Vizitatorii pot vedea aici peste 10.000 de exponate – fotografii, opere de artă și figurine feline, create din porțelan, sticlă, marmură, cristal, care provin din întreaga lume și în jurul cărora se plimbă nestingherite… pisicile. 

Adresa: Jaunųjų gamtininkų centras, Žuvininkų g. 18, Šiauliai

Muzeul este deschis de marți până vineri, între orele 10-17; sâmbăta, 9-16.

Muzeul de artă Cabinetul Pisicii (KattenKabinet) din Amsterdam, Olanda

Găzduit într-o casă restaurată din secolul al XV-lea de pe canalul Herengracht din Amsterdam, muzeul de artă KattenKabinet („Cabinetul pisicii”) examinează rolul pe care îl joacă pisicile în artă și cultură. Fondatorul muzeului și totodată proprietarul casei, Bob Meijer, a deschis muzeul în 1990, în onoarea iubitului său motan, pe care l-a numit John Pierpont Morgan, după celebrul bancher american. În afară de zona dedicată lui John Pierpont Morgan, colecțiile KattenKabinet includ lucrări originale ale unor pictori celebri, precum Picasso, Toulouse-Lautrec și Rembrandt – toate reprezentând pisici și care sunt păzite de o grămadă de… pisici.

Muzeul Pisicilor din Kotor, Muntenegru

Pentru iubitorii de pisici nu există niciun loc mai drăguț precum orașul medieval Kotor din Muntenegru. Orașul, care a fost fondat de romani în 168 î.Hr., are o populație mare de pisici. Timp de secole, Kotor a servit ca port comercial pentru navele din toată lumea și multe dintre pisicile care erau pe nave au fost lăsate în urmă… Amplasat într-o clădire neobișnuită din centrul orașului vechi, Muzeul pisicilor deține o colecție neobișnuită de lucrări cu pisici, monede, litografii, cărți poștale. În ciuda dimensiunilor sale mici (doar două camere), Muzeul pisicilor are o listă impresionantă de membri înregistrați – cu 4 picioare, bineînțeles. Taxa de intrare: 1 euro. Banii sunt folosiți pentru sprijinirea comunității locale de feline. 

Articole asemănătoare