Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetu Marmației
Memorialul Sighet este un memorial mondial, un monument dedicat luptei contra comunismului. Este un monument unic care elogiază lupta împotriva puterii, împotriva uitării, lupta victimelor împotriva opresorilor. Nu există nimic în lume care să îi semene.
Thomas S. Blanton (2007)
Aici, în timpul regimului comunist, au fost încarcerate elitele intelectuale, politice și religioase care prezentau un pericol pentru autoritățile comuniste. Un loc sinistru, cutremurător, dar pe care ar trebui să-l vadă toți cei care au crezut și încă mai cred că pe vremea lui Ceaușescu era mai bine. Nu era bine deloc. Mulți au fost condamnați la pedepse grele, iar alții au fost închiși fără nici un fel de proces. În noaptea de 5 spre 6 mai 1950 a fost adus primul lot de deţinuţi politici. Printre ei se aflau fostul ministru Constantin Argetoianu și istoricul Constantin C. Giurăscu, tatăl istoricului Dinu Giurăscu. El a stat acolo cinci ani şi două luni şi, după eliberare, a scris cartea de memorii, „Cinci ani şi două luni în penitenciarul Sighet”. Iuliu Maniu, președinte al Partidului Național-Țărănesc, prim-ministru al României, a murit aici în 1953 și a fost aruncat într-o groapă comună, în cimitirul săracilor. Constantin Argetoianu, fost președinte al Consiliului de Miniștri, ministru de Justiție, ministru de Finanțe, ministru de Interne, a murit aici, în 1952. Corneliu Coposu, secretar al lui Iuliu Maniu, apoi secretar general adjunct al PNȚ, a fost arestat în 1947 și eliberat în 1962. Și ca ei, mulți alții. Deținuții erau ținuți în condiții insalubre, hrăniți prost, opriți să doarmă ziua pe paturile din celulele fără încălzire. Umilința și batjocura faceau parte din programul de exterminare.
Acum, fiecare celulă a devenit o sală de muzeu, în care, urmând o ordine cronologică, au fost amplasate obiecte, fotografii, documente.
Grupul statuar “Cortegiul Sacrificaților” realizat de sculptorul Aurel I. Vlad, a devenit una dintre emblemele muzeului. Este vorba de optsprezece siluete umane așezate cu fața spre un zid care le închide orizontul, așa cum comunismul a zăgăduit viața a milioane de oameni.
Memorialul se află pe str. Corneliu Coposu nr. 4.