Leeuwarden-Friesland, capitala europeană a culturii în 2018. Ghid complet – istorie, cazare, transport, mâncare, obiective turistice
Proiectul „Capitala europeană a culturii” atrage atenția, de cele mai multe ori, asupra unor destinații mai puțin cunoscute. În 2018, cele două capitale europene ale culturii sunt Leeuwarden, capitala provinciei Friesland din Olanda și Valletta, capitala Maltei.
Leeuwarden este un orășel cu o populație de 108.249 oameni. Regiunea a fost locuită încă din secolul al X-lea (totuși, cele mai vechi rămășițe de case datează din secolul al II-lea d.Hr., din epoca romană și au fost descoperite în timpul unei săpături lângă Oldehove). Este o fostă reședință regală și are un centru istoric al orașului, numeroase clădiri istorice relevante și un mare centru comercial cu piețe și restaurante.
Numele „Leeuwarden” (sau variante mai vechi ale acestuia) a intrat pentru prima dată în folosință pentru Nijehove, cel mai important dintre cele trei sate (celelalte două fiind Oldehove și Hoek) care, la începutul secolului al IX-lea, au fuzionat în Leeuwarden. Există o mare incertitudine cu privire la originea numelui orașului. Istoricul și arhivarul Wopke Eekhoff a rezumat peste 200 de variante de ortografie diferite, dintre care Leeuwarden (olandeză), Liwwadden (Stadsfries) și Ljouwert (West Frisian) sunt încă în uz.
Prima parte a numelui, leeuw, înseamnă leu în limba olandeză. Această interpretare corespunde și cu stema adoptată de oraș, care are un leu heraldic. Unii oameni de știință susțin că numele orașului este derivat din leeu (în limba olandeză – adăpost de vânt, cf. termenului maritim leeward) sau de la lee- (un cuvânt olandez pentru căi navigabile). Numele este, de asemenea, similar cu cel al districtului francez Lewarde, aflat în nord, o zonă în care se vorbea flamanda și care a fost anexată Franței în secolul al XVII-lea.
Obiective turistice în Leeuwarden
La data de 6 septembrie 2013, orașul Leeuwarden a fost votat drept Capitală europeană a culturii pentru anul 2018. Regiunea are 617 monumente naționale, 375 de clădiri iconice recunoscute și multe zone din centrul orașului sunt protejate pentru valoarea lor istorică sau arheologică. Cele mai vechi monumente, cum ar fi biserica mănăstirii Jacobijnerkerk, datează din secolul al XIII-lea.
Există aici și câteva muzee: cel mai mare este Muzeul Fries, apoi fostul palat al orașului Princessehof, care este acum Muzeul Național de Sculptură, fosta închisoare Blokhuispoort, Verzetsmuseum Friesland cu documente despre rezistența împotriva ocupației germane în timpul celui de-al doilea război mondial, Muzeul Naturii din Friesland și unul dedicat sculptorului local Pier Pander.
Clădiri în centrul orașului: Kanselarij (fosta cancelarie), Stadhouderlijk hof, Waag (vechiul centru comercial), biserica Saint Boniface și biserica neterminată înclinată, Oldehove. Cea mai înaltă clădire din oraș este Achmeatoren (turnul Achmea) de 114 metri, construit în 2001 și proiectat de Abe Bonnema, care a proiectat și cea de-a doua clădire, cea mai înaltă clădire, Averotoren, de 77 m. Gara istorică a fost construită în 1863.
Leeuwarden este și locul unde se ține cea mai mare piață a florilor din Olanda, Bloemenmarkt. Construită în 1896, Froskepôlemolen este ultima moară de vânt care a rămas în Leeuwarden. Rămășițele Cammingha-Buurstermolen au fost demolate în anul 2000. Mai există și bazele altor două mori de vânt, Wielinga-Stam și De Haan.
Slauerhoffbrug este un pod complet automatizat, numit după Jan Jacob Slauerhoff.
În ceea ce privește evenimentele sportive, Leeuwarden este și punctul de plecare și de destinație pentru celebra competiție națională de patinaj, Elfstedentocht, o cursă de 200 km, prin 10 orașe și care se ține atunci când vremea o permite. Competiția s-a ținut de 15 ori între 1909 și 1997. Frisian Solar Challenge este o cursă cu bărci solare care începe și se termină la Leeuwarden. Se desfășoară pe canale, râuri și lacuri, traversând cele 11 orașe istorice din regiune. Cursa cuprinde 40 de echipe din mai multe țări, printre care Belgia, Germania, Marea Britanie, Luxemburg, Olanda, Polonia, Suedia.
Leeuwarden, capitala europeană a culturii în 2018
Deschiderea va fi vineri, 26 ianuarie, la amiază, când toate clasele primare vor începe să cânte melodia compusă în exclusivitate, ”LF2018”. Începând cu ora 19:00, vor fi deschise ușile tuturor muzeelor, ale caselor și ale cafenelelor. Tema centrală va fi ”2018 povești”. După-amiaza zilei de sâmbătă, 27 ianuarie, începe cu 10 flash mobs executate de copii, în centrul orașului Leeuwarden. Punctul culminant al weekendului de deschidere va fi reprezentarea muzicală și vizuală a temei „Iepen Mienskip”. Piața orașului va găzdui coruri, fanfare, orchestre, trupe și Orchestra Simfonică din Olanda de Nord. Mai multe detalii despre program, aici.
Cum ajungi în Leeuwarden
Cu avionul până la Amsterdam (KLM are acum o promoție, 109 euro biletul de avion sau Tarom) sau Eindhoven (cu WizzAir). De la Eindhoven se poate lua trenul până la Leeuwarden (schimbare la Utrecht), biletul costă aprox. 25 euro (doar dus).
Unde te cazezi în Leeuwarden
Post-Plaza Hotel & Grand Café**** (foto și prețuri) este situat în centrul orașului.
Van der Valk Leeuwarden**** (foto și prețuri) se află la 5 km de centrul orașului.
WestCord WTC Hotel*** (foto și prețuri)
Unde să mănânci în Leeuwarden