Europa Gastronomie Spania 

Delicii culinare spaniole

Toată lumea care vizitează Spania este dornică să încerce specialitățile locale, cum ar fi paella, sangria sau tortilla. Puțini știu, însă, că Spania este o sursă incredibilă de arome unice și ar fi păcat să nu vă bucurați de ele dacă tot vă aflați aici. În rândurile ce urmează veți găsi o serie de mâncăruri spaniole delicioase, pe care ar trebui să le încercați în următoarea excursie:

Pulpo a la Gallega

În mod obișnuit este cunoscută sub numele de Polbo á Feira sau Pulpo a la Gallega și la fel de consistentă și încântătoare ca regiunea însăși. Prin urmare, dacă aveți șansa să vizitați acest colț pitoresc verde al Spaniei, care este celebru pentru fructele de mare, ar trebui să încercați delicioasa caracatiță galiciană cu aromă de boia de ardei iute, fie într-un bar tapas, fie într-un restaurant tradițional cu caracatiță, unde este încă servită pe platouri de lemn. Originea mâncării datează de 125 de ani, din timpul târgurilor de bovine, unde oamenii își aduceau propria caracatiță și o găteau cu ulei de măsline și boia de ardei. Astfel, caracatița galiciană a devenit un fel de mâncare special (o farfurie tipică), de aici și numele de Pulpo a la Feria (Polbo á Feira). Pentru o experiență extraordinară, nu ratați Festivalul Caracatiței, desfășurat în fiecare august, în O Carballiño, Ourense.

Gazpacho

Nu-i nici o îndoială că Gazpacho, celebra supă rece din Andaluzia, a apărut în diverse forme și culori, dar cei care au gustat-o știu că nu este nicăieri mai delicioasă ca aici, în sudul Spaniei. De obicei se servește vara și este o supă delicioasă și răcoritoare, făcută din roșii, castraveți, ceapă, pâine învechită, ulei de măsline, oțet de vin, usturoi, sare și piper. În funcție de zona de proveniență, se poate servi cu crutoane, legume tocate, cuburi de gheață și chiar șuncă. În fiecare august, micul oraș Alfarnatejo, de lângă Malaga, găzduiește un delicios Festival Gazpacho, unde vizitatorii au șansa să guste gazpacho tradițional și să vadă un spectacol de flamenco.

Empanada Gallega

Unii ar spune că în Galicia există mai multe variante de empanada, deci nu e de mirare că această plăcintă, umplută cu tot felul de bunătăți, este atât de delicioasă. Numele în sine provine din verbul spaniol „empanar”, care înseamnă „a înfășura în pâine”. Poate fi umplută cu carne de porc tocată, ton, chorizo, sardine, ardei, precum și alte fructe de mare sau legume. Delicios este și sosul de ceapă (cu sau fără roșii), care conferă plăcintei aroma perfectă. Deși inițial provenea din Galicia, empanada este acum populară în întreaga lume, în special în Asia de Sud-Est, America Latină și Europa.

Rabo de Toro

Ciorba tradțională din coadă de vacă este mult mai delicioasă decât ați putea să vă imaginați. Își are originea în Cordoba secolului al XVI-lea, fiind inițial realizată din cozile de la taurii uciși în timpul corridei. În zilele noastre, este pregătită din coadă de vacă, dar amestecul său sofisticat de ingrediente, împreună cu procesul lent de gătire, fac ca ingredientele și mai ales carnea să se topească în gură. Deși ingredientele pot varia de la o rețetă la alta, cele utilizate în mod obișnuit includ morcovi, usturoi, ceapă, măsline, roșii și condimente. Unele variante pot conține și un pic de vin (Jerez) și chiar ciocolată.

Fabada Asturiana

Una dintre cele mai populare mâncăruri spaniole, Fabada Asturiana, este o tocană de fasole și cârnați, originară din nord-vestul Spaniei. Rețeta tradițională necesită fabas (boabe albe mari de fasole, cultivate local), chorizo, morcillo (mezeluri spaniole din sânge), boia de ardei iute și șofran. Este servită, de obicei, în timpul iernii geroase, dar nu este neobișnuit să o găsiți în multe restaurante pe tot parcursul anului.

Arros Negre

Un lucru este sigur, nimeni în Spania nu gătește orezul mai bine decât cei din Valencia. De fapt, cu o varietate atât de mare de preparate din orez, de la celebra Paella și Arros al Forn până la umilul Arros a Banda și Arros Negre, este ușor să observați ce ingredient domină în bucătăria din Valencia. Cu toate acestea, dacă vizitați Catalonia sau Valencia, vă recomand să săriți peste paella, care este acum o mâncare tradițională spaniolă și se poate găsi în toată țara și să încercați Arros Negre. Acest fel de mâncare vine de la Castellon, iar rețeta tradițională este cu orez alb, calamar sau sepia, bulion de fructe de mare, ulei de măsline, boia de ardei, ceapă și cerneala de calamar, ingredientul secret care îi conferă culoarea negru intens.

Articole asemănătoare

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree