SuperBlog 

Culoare, libertate și șarm unic în OUTLET

Când vine vorba de modă, nimic nu se pierde, nimic nu se demodează. Moda se transformă, se reinterpretează. Stilurile, astăzi, pot fi personalizate în funcție de ”croiala” purtătorului. Și mă refer nu la dimensiuni, ci la ceea ce iubește și ceea ce i se potrivește. Dacă în ochii filosofilor, ”frumosul este ceea ce place tuturor” (Kant, de exemplu), în ochii noștri ar trebui ca frumosul să fie ceea ne place nouă. Ne îmbrăcăm cu șarm pentru noi sau pentru ceilalți? Ne îmbrăcăm și ne aranjăm, în primul rând, pentru noi.

”Am avut noi, românii, un costum al nostru și numai al nostru? A existat oare, cu alte cuvinte, mai demult, un costum oficial de curte care să fie propriu Principatelor noastre, așa cum am avut din străvechi timpuri unul popular? Desigur că nu. Așa cum n-a existat totdeauna nici măcar un costum francez cu totul deosebit de cel englez sau italic, care să nu descindă la originea lui dintr-o îndepărtată și foarte elegantă garderobă asiatică. Popoarele au împrumutat întotdeauna una de la altele, osmoza costumară producându-se pe arii și epoci foarte întinse.” (Al. Alexianu, în ”Mode și veșminte din trecut”, Ed. Meridiane, București, p.25)

Dar să vedem culorile și modelele lumii orientale:

India, China, Turcia – Photos by Bulbul Ahmed, Jerry Wang on Unsplash

Ce au în comun? Culoarea. De fapt, culorile. Un amalgam de modele, simboluri și culori, care se regăsesc, într-o oarecare măsură, și în stilurile altor țări.

Totuși, dacă vorbim despre stiluri, eu cred că unul s-a impus într-un mod aparte. Boho Chic, prescurtarea de la Bohemian (termen englezesc, care înseamnă ”boem”) Chic (termen franțuzesc, care înseamnă ”elegant”), adoptat de toți cei care iubesc libertatea și creativitatea, de cei care fug de impuneri și dogme, de legi, de sistem, de cei cărora nu le pasă de trenduri și alte constrângeri și cutume culturale, religioase, tradiționale. Practic, stilul se bazează pe neconvențional, creativitate și simț artistic, o combinație de elemente și culori.

Boemii au apărut în Franța, în perioada Revoluției Franceze; erau, de fapt, scriitorii și artiștii care, din cauza perioadei sociale și economice, duceau o viață simplă, cumpătată și purtau îmbrăcămintea veche. Apoi, în secolul al XIX-lea, boemii au aderat la Mișcarea Estetică, a cărei ideologie era împotriva regulilor rigide din perioada victoriană (crinoline, corsete, gulere), un stil bazat pe îmbrăcămintea din trecut, încurajând vechile tehnici din evul mediu cu lucrurile realizate manual – țesături colorate cu vopsele organice și decorate cu broderii manuale și modele de inspirație medievală.

Boem a ajuns și în moda vestimentară a anilor ’60-’70, reinventându-se ca stil hippie – de fapt, un amalgam de vintage, gipsy, folk, etnic, cu rochii lungi, largi și înflorate, bluze și fuste cu broderii, dantele, pantaloni evazați, toate fiind accesorizate cu bijuterii combinate cu pietre prețioase și semiprețioase sau cu simboluri celtice, iar din 2000 s-a impus și în decorațiunile interioare.

Photo by Amos Bar-Zeev on Unsplash
Photo by Chermiti Mohamed on Unsplash

Iar bijuteriile… portul bijuteriilor este o întreagă artă. Bijuteriile pot pune în valoare o haină simplă, banală, la fel ca și celelalte accesorii.

Astăzi, diverse branduri se inspiră din trecut, recreează un anumit stil punându-și amprenta într-un stil nou, caracteristic. Un șarm unic are, de exemplu, Desigual, un brand pe care îl găsești pe Evernisaj. O explozie de culori, de materiale, de țesături și de croială, multe îmbinate cu texte pe alocuri trăsnite, practic, un stil atipic, dar pe care mulți îl iubesc, inclusiv eu.

foto Evernisaj

 

foto din colecția personală

Revenind la șarmul unic al stilului boho chic, ideea este că orice material ai avea – fie că este o rochie neagră sau albă, de in sau de bumbac, scurtă sau maxi, o cămașă galbenă uni sau cu imprimeuri florale sau imprimeuri mai puțin obișnuite, pantaloni evazați sau drepți -, acesta poate fi îmbunătățit printr-un accesoriu chic: o curea, o eșarfă, o bijuterie, o geantă, o pălărie cu boruri mari. Și nu numai. Ah, am uitat de hainele cu găurele sau peticite în mod intenționat, de ghetele tip cowboy, de ciucuri și franjuri și de hainele cu una-două mărimi mai mari! Vorbim de versatilitatea hainelor și posibilitatea combinării acestora, fie că sunt de damă sau bărbătești. Pot fi haine second hand sau incaltaminte second hand. Sunt haine care pot spune o poveste.

Uite câteva modele pe Evernisaj, care se aseamănă boho chic / hippie / flower power:

colaj foto floral și oriental Evernisaj

Și un outfit – desigur, creat după gustul și asemănarea mea -, stil boho chic / hippie, de mare efect pentru vară. Câteva culori pe care le iubesc maxim. Eșarfa poate ține loc de curea, poate fi pusă pe cap sau folosită pentru strâns lejer părul sau poate fi pusă pe mână (și peste care vor fi multe șiraguri de brățări; chiar și colierul lung poate fi înfășurat pe mână pe post de brățări):

colaj foto Evernisaj

Iar dacă îți creezi și o garderobă capsulă, e perfect! Garderoba capsulă înseamnă să ai strictul necesar, câte un obiect din fiecare tip de vestimentație, astfel încât să poți crea oricând un outfit. Însă, acum să recunoaștem, câte sau câți dintre noi rezistă să nu aloce un anumit buget pe lună pentru o altfel de cămașă sau pantaloni sau o rochie drăguță, care nu se mai regăsește în dulapul tău și pe care ți-o / ți le dorești foarte tare? Eu una, sincer… nu recunosc nimic! Am avut o perioadă în care m-am lipit de tot ce era gri și oricâte bluze sau pulovere gri aveam în dulap, tot aveam senzația că nu aveam modelul x pe gri. A venit perioada cu cele multicolorate, cum spuneam mai sus, iar aici, clar, nu am mai nimic în șifonier… Glumesc, desigur, dar parcă ar mai merge și cămașa Desigual înflorată, din fotografiile de mai sus. 🙂

Acesta-i stilul meu și poate fi al tău, al fiecăruia dintre noi. Nu ține cont de reguli, ci experimentează și bucură-te, fii unic(ă)! Combină tot ceea ce-ți place și ce ți se potrivește!

 

foto cover pixabay.com

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021

Articole asemănătoare