SuperBlog 

”Cozy” = chic, culoare și stil

Unde fugim de acasă?”, ne întrebăm uneori. Dar de ce să fugim de acasă? Chiar dacă ne place să călătorim și să vedem țări, orașe, peisaje, oameni, cafenele, plaje, case vechi, păduri, oceane… de cele mai multe ori ne dăm seama că și acasă este bine. Sau ar putea să fie bine. Depinde doar de noi să construim ”acasă”, astfel încât chiar să ne simțim acasă. Poate că, de multe ori, iubim alte case vizitate, ne îndrăgostim de o baie scandinavă, de un dormitor spaniol, de o bucătărie mexicană și de un living mediteranean. Totuși, credem că am putea construi, improviza, (re)inventa oricare dintre stilurile existente. Ba chiar și unul atipic.

Și, totuși, ce înseamnă ”acasă”? Ce înseamnă ”cozy” pentru noi? Înseamnă să iubim ceea ce vedem, înseamnă să iubim ceea ce simțim aici, este acel feng shui, acea stare interioară de bine, de un nedefinit ”je ne sais quoi”. Dacă în sufragerie și în baie am ales stilul mediteranean pentru că iubim marea, în bucătărie, ei bine, am ales un stil spaniol, ca să nu zic mexican ori… ”bălțat”.  Dar dacă feng shui-ul nostru este dat, în mod special, de coloristica faianței… ce să facem? Asta este ceea ce iubim noi: culoarea! 🙂 Totuși, eu tind să cred că a contat și combinarea acesteia cu mobilierul de bucătărie și electrocasnicele aferente. ”Cozy” este acolo unde pot să spun că mă simt de parcă aș auzi sunetul valurilor pe de o parte, dar și sunetul sfârâielii unui anumit fel de mâncare în tigaie, aroma cafelei de zi cu zi, toate fiind un întreg de culori, simțuri, mirosuri și… idei. Acasă este acolo unde ne simțim cel mai bine.

Cum poți face să fie ”cozy” casa ta? Iată câteva idei:

  • Scrie pe o foaie de hârtie: ce culori iubești, ce stil te-a impresionat cel mai mult și care crezi că s-ar putea adapta în locuința ta. Nu te gândi în prima fază ce culori se potrivesc între ele sau dacă merg mai multe stiluri. Doar scrie ceea ce-ți place. Scrie, doar scrie.

Primul spațiu renovat de noi a fost sufrageria. Am scris pe foaie așa: turcoaz, turcoaz, turcoaz. Marea, plaja, valurile, vântul, briza… Și turcoaz a ieșit. Cu joc de alb și turcoaz, astfel încât să sparg monotonia turcoazului. Apoi am trecut la mobilier și decorațiuni, am căutat pe FAVI.ro ce ni s-ar potrivi aici. Culori, culori, culori. Am ales, astfel, două canapele și multe decorațiuni în culori complementare turcoazului predominant – două lampadare, o comodă tv, două covoare mici (bineînțeles, în nuanțe de alb, turcoaz și un fir de gri), perne mari și mici, tablouri, toate… ”jucării” pentru pisici. Și tabloul – de fapt sunt 5 tablouri care, în întregul lor, formează ceea ce iubesc mai mult: marea. Tablourile pe care una dintre pisici le ”rearanjează” mereu în stilul ei. Aceasta este noțiunea de ”perfecțiune”, căci nimic nu este la locul lui. O perfecțiune imperfectă, dar atât de încântătoare, atât de chic, atât de… ”cozy”. 😊

sufrageria, proaspăt renovată, înainte de a agăța tablourile deasupra canapelei
tablourile rearanjate de una dintre pisici 🙂
  • Gândește-te, apoi, dacă vrei să renovezi de la zero sau poți schimba stilul doar printr-o achiziție de mobilier și/sau decorațiuni. Ca să poți schimba periodic stilul, recomand vopseaua lavabilă în locul unui fototapet. Culoarea vopselei lavabile poate fi schimbată oricând, însă schimbarea unui fototapet necesită mai multe etape și, implicit, bătaie mare de cap. Dar dacă vrei ceva asemănător fototapetului, alege tablourile sau fotografiile. Mai mici, mai mari, un joc de rame pe tot peretele. Vezi ce simplu e? Ce stil îți place ție? Scandinav, retro, vintage, provensal, country, minimalist, industrial, modern, rustic sau oriental? Le regăsești pe toate pe FAVI.ro. Deci, scrie pe hârtie ce stil îți place ție.

Nouă ne-au plăcut mai multe stiluri, așadar nu ne-am axat pe unul singur. Dacă în sufragerie și în baia mică am ales o combinație de minimalist & scandinav, în bucătărie, am mers pe ceva modern & oriental, deopotrivă. Feng shui-ul meu este dat, cum ziceam, de coloristica faianței. Atipică. Ceva între spaniol, mexican și… marocan. Dar cum faci să nu arate casa, totuși, ca o varză bălțată? Printr-o combinație de culori adecvată tuturor spațiilor. Și, bineînțeles, prin decorațiuni. Iar dacă iubești stilul modern și urmărești culorile pantone în fiecare an, bănuiesc că știi care sunt culorile anului 2021: galben și gri. Imaginează-ți, așadar, câte idei și câte posibilități ai… O canapea gri și o pernă sau pătură galbenă; un ghiveci gri și niște crizanteme galbene, că tot este sezonul lor…

Iată cum arată bucătăria noastră (și, bineînțeles, locul de joacă al pisicilor):

Un bol decorativ, o farfurie veselă, un fotoliu colorat, ba chiar și o pisică sau orice este atipic sau, din contră, retro ori vintage și… iată cum poți avea o lume întreagă la un loc. Posibilitățile sunt infinite.

Ai notat? Așadar, care sunt culorile și stilurile preferate? 🙂

 

Un articol scris pentru SuperBlog 2021

Articole asemănătoare

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree