Cele mai vechi ceasuri astronomice din lume
Ceasurile astronomice au peste 1000 de ani – unii spun că primul era misteriosul mecanism numit Antikythera. Ele preziceau mișcările stelelor, ale soarelui, ale lunii și ale planetelor. În timpul perioadei de glorie a marilor ceasuri astronomice, între secolele al XIV-lea și al XVI-lea în Europa, aceste construcții masive erau adesea decorate ca niște piese de artă, cu fețe multiple, figuri în mișcare, ornamente sculptate și cifre vizibile.
Există un ceas din 30.000 de piese la Catedrala Besançon din estul Franței, care urmărește anii, răsăritul și apusul soarelui, mareele și timpul din 17 locuri de pe glob. Ceasul astronomic din Praga urmărește calea soarelui prin constelațiile zodiacale și fazele lunii, toate înconjurate de sculpturi macabre de schelete și sfinți. Un ceas astronomic gotic în Catedrala Notre-Dame din Strasbourg are tot ce-i trebuie, de la un orizont planetar și până la un cocoș de aur care se activează în fiecare zi, la prânz. Dar să vedem care sunt cele mai frumoase și vechi ceasuri astronomice din lume:
Ceasul astronomic din Praga, Cehia
Ceasul astronomic de la Praga este cel mai vechi exemplar intact de acest fel. Legenda spune că în Evul Mediu exista un ceasornicar atât de talentat încât a creat ceasul cel mai frumos din lume, cel care măsoară perfect timpul, precum și mișcarea corpurilor celeste. Pentru a se asigura că ceasornicarul nu va mai face o asemenea comoară pentru nimeni altcineva, a fost orbit. De atunci, ceasul a fost blestemat. Aceasta este o variantă a numeroaselor legende spuse și revăzute de-a lungul timpului despre ceasul astronomic din Praga (orloj in cehă), care a urmărit universul pentru mai bine de 600 de ani. Ceasul datează din 1410, când ceasornicarul imperial Mikuláš de Kadaň a creat capodopera originală a centrului orașului, cu ajutorul astronomului / preotului Jan Šindel. Inițial, ceasul a măsurat și a urmat mișcările astronomice. În următoarele câteva secole, au fost făcute modificări. Ceasul are, în prezent, numeroase funcții, inclusiv urmărirea timpului vechi, timpul babilonian (de la răsăritul până la apusul soarelui), timpul Europei Centrale (marcat cu mâna în formă de soare) și ora stelelor (pe baza mișcării din stele și puțin mai scurtă decât timpul solar). Acesta include, de asemenea, un inel pentru zodiac și un cadran calendar, urmărind poziția soarelui, a lunii și a stelelor.
În fiecare zi, chiar înainte de prânz, se adună oamenii în fața ceasului, moment în care sculpturile celor doisprezece apostoli se rotesc prin două ferestre din partea de sus a ceasului. Sub ele, un schelet ce reprezintă moartea trage un clopot, în timp ce trei figuri – ale mizeriei, vanității și „turcului” – amintiți-vă că o mare parte din Europa Centrală și de Est a fost cândva parte a Imperiului Otoman – dau un semn, într-un fel de înțelegere morbidă.
De-a lungul secolelor, ceasul astronomic din Praga a avut numeroși îngrijitori. Ceasornicarul actual, Petr Skala, a fost responsabil pentru ultimii opt ani. Skala, în vârstă de 71 de ani, se ocupă de renovările ceasului, înlocuind unele dintre cele mai moderne unelte cu un sistem mai apropiat de designul original și de restaurarea diferitelor părți prin culorile originale. Potrivit Deutsche Welle, aceasta este prima reconstrucție completă a ceasului de la cel de-al doilea război mondial (3/4 din componentele ceasului rămân din seria originală), când în timpul revoltei de la Praga din mai 1945, naziștii au distrus o mare parte din Primăria veche și din ceas. Dar ceasul a revenit în 1948, sculptorul Vojtěch Sucharda restaurând cifrele apostolilor arși. În 1957, a fost adăugat ceasul vechi Boemia, iar în 1976, sculpturile originale au fost scoase și mutate la Muzeul orașului Praga pentru păstrarea în siguranță, acestea fiind înlocuite cu copii.
Orologiul Lundsense din Lund, Suedia
Ceasul astronomic din Catedrala din Lund, cunoscut sub numele de Horologium mirabile Lundense, este o structură artistică magnifică, dar conține și piese de inginerie surprinzător de precise și moderne. A fost construit în anii 1380, apoi mutat în 1837, dar a fost restaurat și pus înapoi în 1923. Placa superioară este ceasul astronomic, iar cea inferioară este calendarul care ar putea contribui la calcularea sărbătorilor religioase. Astăzi, ceasul afișează toate caracteristicile sale originale, cum ar fi o pereche de cavaleri care marchează orele, printre care figurează Sfântul Lawrence, sfântul patron al catedralei. Când ceasul a fost reasamblat, partea de susținere a marcajului astronomic a fost actualizată pentru a fi exactă între 1923 și 2123.
Ceasul Catedralei Wells, Anglia
Mecanismul său a fost realizat la sfârșitul anilor 1380 sau începutul anilor 1390, însă a fost înlocuit în secolul al XIX-lea și s-a mutat într-un muzeu, unde încă mai funcționează. Cadranul ceasului interior arată imaginea geocentrică a universului, unde Pământul este în centru și Soarele se mișcă (cu adevărat) în jurul acestuia.
Gros Horloge din Rouen, Normandia, Franța
A fost realizat de Jourdain del Leche și Jean de Felain în 1389. O fatadă a fost adăugată în 1529 după mutarea în actualul său loc. Acesta prezintă fazele lunii și zilele săptămânii cu operele alegorice ale artei la bază.
Turnul Zygtlogge cu ceasul astronomic din Berna, Elveția
Turnul și ceasul au fost extinse la sfârșitul secolului al XV-lea, iar ceasul a fost reconstruit complet de Kaspar Brunner între 1527 și 1530.
Ceasul astronomic Rostock din biserica Sf. Maria, Rostock, Germania
A fost construit în 1472 de Hans Düringer. Calendarul său este valabil până în 2017.
Ceasul San Marco din Piazza San Marco, Veneția, Italia
A fost construit între 1496 și 1499 de către Gian Paolo Rainieri și fiul său, Gian Carlo. După două restaurări majore, mecanismul ceasului a fost înlocuit aproape complet în anii 1750, de Bartolomeo Ferracina.
Ceasul astronomic Torrazzo, Cremona, Italia
Cel mai mare ceas astronomic din Cremona și cea mai veche structură de cărămidă. Mecanismul ceasului a fost construit de Francesco și Giovan Battista Divizioli între 1583 și 1588.
Ceasul astronomic din Catedrala Notre-Dame, Strasbourg, Franța
Ceasul actual a fost construit între 1838 și 1843 de Jean-Baptiste Schwilgué, care l-a înlocuit pe cel precedent din secolul al XVI-lea, care stătuse acolo timp de 50 de ani după ce a încetat să mai meargă (în 1788). Noul ceas conține, probabil, primul calendar gregorian perpetuu mecanic, proiectat de Schwilgué în 1816, un cadran planetar, o afișare a poziției reale a Soarelui și a Lunii și eclipsele solare și lunare.
Ceasul din Catedrala Besançon, Besançon, Franța
A fost realizat și instalat în 1860 de Auguste-Lucien Vérité. Mecanismul are 30.000 de piese, 21 de figuri automate și imagini animate.
Ceasul din turnul Zimmer, Lier, Belgia
Turnul Zimmer (cunoscut și sub numele de turnul Cornelius) din Lier, Belgia. Turnul a fost inițial un turn fortificat al orașului, construit la începutul secolului al XV-lea.
Ceasul numit Jubelklok (Ceasul Aniversar) a fost realizat de Louis Zimmer în 1928 și are 12 ceasuri mici ce înconjoară unul central.