Cele mai frumoase poduri din Europa

Podurile sunt esențiale:pot fi legături între două țărmuri, uneori între două culturi, două regiuni, două orașe. Iar podurile europene sunt, uneori, opere de artă…

Podul 25 de Abril, Lisabona

Un pod suspendat, care leagă orașul Lisabona, capitala Portugaliei, de Almada. A fost inaugurat la 6 august 1966. Fiind un pod suspendat, este adesea comparat cu Podul Golden Gate din San Francisco, SUA. Culmea este că a fost construit de aceeași companie (American Bridge Company), care a construit Podul Bay din San Francisco-Oakland, de aici rezultând asemănările de design. Cu o lungime totală de 2.277 m, este cel de-al 23-lea cel mai mare pod suspendat din lume. Până în 1974, podul a fost numit Podul Salazar (Ponte Salazar). Numele „25 de Abril” comemorează Revoluția Garoafelor.

Tower Bridge (Podul Turnului), Londra

Construit între 1886-1894, este un pod combinat de bascule și suspensie, care traversează râul Tamisa. Este aproape de Turnul Londrei, de unde și-a luat și numele, devenind un simbol iconic al Londrei.

Ponte Vecchio, Florența

Ponte Vecchio („Podul Vechi”) este un pod din piatră medievală, peste râul Arno, în Florența, Italia. De remarcat este faptul că încă mai există magazine construite de-a lungul acestuia, așa cum a fost cândva. Pe vremuri măcelarii ocupaseră acele ”magazine”; actualii chiriasi sunt bijutieri, distribuitori de artă și vânzători de suveniruri. Cele două poduri vecine ale Ponte Vecchio sunt Ponte Santa Trinita și Ponte alle Grazie.

Podul Bastei

Bastei se ridică la 194 de metri deasupra râului Elba, în munții Sandstone din Elba din Germania. Bastei este o atracție turistică de peste 200 de ani. În 1824, un pod de lemn a fost construit pentru a lega mai multe stânci pentru turiști. Acest pod a fost înlocuit în 1851 de actualul Pod Bastei din gresie.

Podul Dom Luis, Porto

Proiectat de inginerul Teófilo Seyrig, a fost inaugurat în 1886 și cuprinde două punți de fier suprapuse. Are o lungime de 395 de metri și o lățime de 8 metri, iar arcul său, din fier forjat, este  considerat cel mai mare din lume. În prezent, puntea superioară este utilizată de metroul Porto, care leagă zona Catedralei Porto de Grădina Morro și de Avenida da República din Vila Nova de Gaia. Reprezintă emblema orașului Porto.

Millau Viaduct, Aveyron

Viaductul Millau este un pod suspendat prin cablu care se întinde pe valea râului Tarn, lângă Millau, în sudul Franței. Proiectat de inginerul francez Michel Virlogeux și de arhitectul britanic Norman Foster, acesta este cel mai înalt pod din lume. Costul construcției a fost de aproximativ 400 de milioane de euro. A fost inaugurat oficial la 14 decembrie 2004 și a fost deschis traficului pe 16 decembrie. Podul a fost clasat în mod constant drept una dintre cele mai bune realizări de inginerie ale tuturor timpurilor.

flickr.com, Phillip Caper

Podul Széchenyi, Budapesta

Este un pod suspendat, care se întinde peste Dunăre, între Buda și Pesta. Proiectat de inginerul englez William Tierney Clark, a fost primul pod permanent pe Dunare din Ungaria și a fost deschis în 1849.

Ponte di Rialto, Veneția

Podul Rialto este unul dintre cele patru poduri care se întind pe Canalul Grande din Veneția, Italia. Este cel mai vechi pod.

Podul Capelei (Kapellbrücke), Lucerna

Podul Capelei (Kapellbrücke), un pod de lemn de 204 m lungime, construit inițial în 1333 și reconstruit în 1993 după un incendiu. Podul trece pe lângă Turnul cu Apă (Wasserturm) octogonal, o fortificație din secolul al XIII-lea. Podul împreună cu Turnul cu Apă reprezintă emblema orașului Lucerna din Elveția.

Puente Nuevo, Ronda

Podul nou este simbolul și sufletul orașului Ronda din Spania.

Podul Vasco da Gama, Lisabona

Podul Vasco da Gama este cel mai lung pod din Europa (inclusiv viaducte), cu o lungime totală de 17,2 km. Construcția a început în februarie 1995; podul a fost deschis traficului la 29 martie 1998, exact la timp pentru Expo 98, Târgul Mondial, care a sărbătorit cea de-a 500-a aniversare a descoperirii de către Vasco da Gama a rutei maritime din Europa în India.

WorldAround.eu

Călătoresc cu sufletul prin toată lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree