Cele mai frumoase Parcuri Naționale din Europa
Dincolo de orașe, muzee, viața de noapte, situri istorice, castele și alte obiective turistice, există și o mulțime de parcuri naționale, cu peisaje splendide, aer curat, liniște și modalitatea ideală de relaxare.
Parcul Național Goreme (Turcia) are un design unic, cu valea și împrejurimile ei pline de sanctuare care oferă dovezi ale artei bizantine. Formațiunile neobișnuite se aseamănă cu coloane, stâlpi, obeliscuri, ace și degete, ajungând până la 130 de metri înălțime. Par a fi fost făcute din lut. Cappadocia este sediul mai multor civilizații și cuprinde orașe subterane, unele dintre cele mai extraordinare, inclusiv regiunile Kaymakli, Derinkuyu, Mazl Ozkonak și Tatlarin.
Parcul Național Lacurile Plitvice (Croația) cu labirintul său de lacuri și cascade, verdeață și ape limpezi, pare atât de ireal, încât ai crede că ar fi fost generat de calculator și aruncat chiar în Croația.
Parcul Național Olympus din Grecia are 92 de kilometri pătrați și găzduiește unul dintre cele mai renumite lanțuri montane din lume – cele 52 de vârfuri ale Muntelui Olympus, considerat a fi căminul zeilor de către locuitorii Greciei clasice. Satul Dion, așezat pe flancurile muntelui, era un oraș sfânt macedonean, unde regele Archelau avea nouă zile de jocuri pentru a-l onora pe Zeus. Astăzi, aici e un muzeu arheologic care prezintă o mare parte din istoria clasică a regiunii. Parcul găzduiește, de asemenea, numeroase specii de animale, cum ar fi râși, lupi, vulpi, șacali și mistreți, peste 108 specii de păsări, precum și peste 1700 de plante care se găsesc pe Muntele Olympus, reprezentând 25% din întreaga floră grecească.
Parcul Național Jostedalsbreen (din Norvegia) este cel mai mare ghețar din Europa continentală; un parc plin de lacuri glaciare, cascade frumoase și văi spectaculoase.
Parcul național elvețian, situat în cantonul de est al orașului Graubünden, este unul dintre cele mai vechi parcuri naționale din Europa, deschis în 1914, și unul dintre cele mai frumoase. Parcul de 438 de metri pătrați găzduiește un amestec de păduri verzi, munți și văi adânci, precum și o varietate incredibilă de păsări, inclusiv vulturul de aur și vulturul cu barbă și specii de mamifere, cum ar fi cerbul roșu, capra neagră, marmota și ibexul alpin rar. Nu există biciclete, corturi, focuri de tabără, astfel că parcul este destinat în principal pentru drumeții și pentru observarea vieții sălbatice. Există aproape 50 de kilometri de trasee pentru drumeții, inclusiv un traseu care te va duce într-unul dintre cele mai frumoase vârfuri din parc, Alp Grimmels. Dacă vrei să-ți petreci aici noaptea, va trebui să stai la Chamanna Cluozza, o pensiune fermecătoare din lemn care oferă mâncare și cazare, cu vederi superbe ale văii și munților din jur.
Parque Nacional da Peneda-Gerês, primul și singurul parc național al Portugaliei, înființat în 1971, este răspândit pe patru masive de granit impresionante din nordul țării. Parcul găzduiește, de asemenea, mai mult de 100 de sate de granit care par să se fi schimbat puțin de la începutul Portugaliei din secolul al XII-lea. Dacă întâmplător te afli acolo într-o zi de vineri 13, nu rata Noite das Bruxas, o petrecere de stradă, cu queimada, un lichior local cu miere – se ține în satul Montalegre, chiar dincolo de granița de est a parcului.
Parcul Național Sarek (Suedia) cu 100 de ghețari spectaculoși și șase vârfuri uimitoare. Zona montană înaltă este similară cu Alpi, cu masivele sale înalte și văi adânci precum Valea Rapa, cu delta magnifică și fauna sălbatică bogată. Nu este ușor accesibil, acest parc este pentru aventurieri, inclusiv excursioniști cu experiență și alpinisti. Nu există trasee marcate, cabane sau alte facilități.
Golful Orosei din Sardinia și Parcul Național Gennargentu oferă stânci, plaje izolate și ape de safir. Se află de-a lungul coastei de est a Sardiniei și include zona montană Gennargentu, precum și Golful Orosei. Aici este una dintre cele mai frumoase plaje din Mediterana, Plaja Cala Luna, o creastă de nisip alb, susținută de stânci înalte de calcar și o mare varietate de animale, inclusiv vulpea sardiniană și nevăstuica.
Parcul Național Elveția, situat lângă Dresda este cunoscut cel mai bine pentru peisajele sălbatice ale formațiunilor din Elba, cu stâncile, cheile și spițele „orașului de piatră”, care rezultă din peste 100 de milioane de ani de muncă de vânt și de apele râului Elba și de afluenți care curg în Marea Nordului. Închirierea unei barci sau a unei excursii cu barca pentru a admira peisajul din râu este o modalitate foarte bună de a explora și parcul.
Situat în Laponia, în apropiere de granița cu Rusia, Parcul Național Oulanka din Finlanda are peisaje naturale uimitoare, o pădure cețoasă și râuri. Vei găsi o varietate de trasee și poduri suspendate, care te vor aduce la unele dintre cele mai impresionante cascade din Finlanda. Traseul Karhunkierros, cel mai popular traseu de drumeții, durează 7 zile și poți rămâne peste noapte gratuit în colibele așezate de-a lungul drumului. Parcul este renumit în special pentru renii și orhideea calypso roz și albă, emblema sa, care nu este văzută nicăieri în altă parte.
Parcul Ordesa este cel mai vechi parc național din Spania, cu râuri și cascade, stânci și păduri dense, faună sălbatică – mistreț, marmotă, vulturi de aur, vulturi cu barbă etc.