Ce trebuie să știi înainte să vizitezi Cuba

Unii spun că singura modalitate de a înțelege Cuba este să fii irațional. Adevărul este că țara asta este un loc plin de paradoxuri: wi-fi-ul este inaccesibil, însă medicina și educația depășesc standardele occidentale și sunt accesibile tuturor. Nu găsești aici Mc Donalds, nici Coca-Cola. Și totuși istoria și frumusețea Cubei te atrag.

Cuba nu poate fi niciodată o călătorie spontană. Nu poți spune ”Vreau să vizitez Cuba, îmi fac bagajul și plec.” Călătoria în Cuba necesită o pregătire amplă și este cel mai bine să iei un pachet de călătorie printr-o agenție de turism. Ia în considerare faptul că nu este destinația potrivită dacă vrei un sejur relaxat într-o zonă de lux. Poate ai auzit de frumoasa plajă Varadero, însă hotelurile de aici sunt deținute de guvern și te vor dezamăgi, nu au facilitățile pe care le aștepți de la stațiunile de pe plajă. Mai bine alegi Havana, ideală ar fi partea veche a orașului sau o excursie la Trinidad ori Santiago de Cuba. Aceste orașe mai mici dezvăluie o altă parte a Cubei. Santiago de Cuba este bun dacă vrei să afli istoria țării, iar Trinidad are o arhitectură colonială frumoasă.

Mergi cu un ghid, dar poți explora și pe cont propriu. Ghidurile te pot ajuta cu recomandările locale și cu itinerariul. Tot ei te pot ajuta cu rezervările la restaurantele private, care oferă cele mai bune mâncăruri din Cuba.

Ține minte că niciun vânzător sau restaurant nu acceptă carduri de credit, deci trebuie să ai bani cash pentru întregul sejur. ATM-urile sunt puține, de aceea ar fi indicat ori să schimbi la aeroport ori să-i ai de acasă.

Ce poți face în Cuba:

Mergi la Malecón, un loc de întâlnire favorit pentru iubitorii de filme, filosofi, poeți și pescari deopotrivă. Atmosfera din Malecón este puternică la apus, când clădirile dărăpănate sunt luminate în galben-portocaliu. Astăzi, Malecón rămâne un autentic spațiu al Havanei, numit uneori „cea mai lungă canapea din lume”, unde întregul oraș vine să se întâlnească și să dezbată. Luptându-se continuu cu efectele corozive ale oceanului, multe dintre clădirile magnifice se confruntă acum cu deteriorarea sau demolarea. Pentru a combate această problemă, 14 clădiri au primit un statut special de la Oficiul Istoric al orașului.

Vizitează Universitatea din Havana. Înființată în 1728, Universitatea din Havana și cei 60.000 de studenți ocupă o bucată bună din Havana centrală. În anii 1950, universitatea, care este alma mater a fraților Castro, a fost locul protestelor majore antiguvernamentale.

Vezi Castillo de San Pedro de la Roca del Morro. Înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 1997, fortul San Pedro este situat la intrarea in portul Santiago, la 10 km sud-vest de oras. Fortul a fost proiectat în 1587 de către celebrul inginer militar italian Juan Bautista Antonelli (care a proiectat, de asemenea, La Punta și El Morro din Havana), pentru a proteja Santiago de piraterie. Din cauza constrângerilor financiare, nu a început până în 1633 (17 ani după moartea lui Antonelli) și a continuat în următorii 60 de ani. În cele din urmă, terminat la începutul anilor 1700, bateriile, bastioanele și zidurile masive ale lui El Morro nu au avut prea multe ocazii să servească adevăratul scop. Cu epoca pirateriei în declin, fortul a fost transformat într-o închisoare în anii 1800 și a rămas în acest fel – un scurt interludiu în timpul războiului spaniol-cubanez american din 1898 – până când arhitectul cubanez Francisco Prat Puig a venit cu un plan de restaurare la sfârșitul anilor 1960. Astăzi, fortul găzduiește Museo de Pirateria.

Ascultă muzică live. Dacă întrebi pe cineva care țări au contribuit cel mai mult la dezvoltarea muzicii, îți va spune: „Statele Unite, Brazilia și Cuba”. Vizitează celebrul club La Zorra y El Cuervo. Dincolo de jazz, există și o muzică uimitoare (gândește-te la Buena Vista Social Club), trova (nuevo trova cântăreț-compozitor cubanez Silvio Rodriguez, un fel de Bob Dylan din fiecare inimă latino-americană), danzón și multe altele. Pur și simplu întreabă un localnic unde poți găsi acele stiluri de muzică și… du-te!

Testează mâncărurile locale. Întreprinderile mici se dezvoltă pe străzile din Cuba și mulți antreprenori se concentrează asupra produselor alimentare de pe stradă. Încearcă hamburgeri de porc, lapte din fructe și plăcintă de nucă de cocos.

Admiră arhitectura din Vedado. Vedado, zona rezidențială la vest de Central Havana, găzduiește conacele de la începutul secolului al XX-lea. Centrul orașului Habana Vieja este plin de clădiri ale epocii coloniale.

Învață salsa. Pentru mulți cubanezi, mișcările de salsa par a fi atât de naturale ca și mersul pe jos. Mergi la clubul în aer liber 1830 și dansează cu un localnic.

Stai în Plaza Vieja. De la galerii de artă până la un muzeu de bere, ”Old Plaza” din Havana are multe culturi. Cafenele în aer liber, un loc minunat pentru a petrece o după-amiază, savurând turnuri de bere sau doar mojito-uri puțin mai mici. Plaza Vieja este cea mai mare piață din Havana, unde barocul cubanez se învecinează perfect cu stilul art nouveau inspirat de Gaudi. Inițial numită Plaza Nueva, spațiul a fost folosit pentru exerciții militare. În timpul regimului Batista a fost construită aici o parcare subterană urâtă; a fost demolată în 1996. Plaza Vieja are astăzi propria fabrică de bere, școala primară Angela Landa, o frumoasă fântână împrejmuită iar, pe partea vestică, poți vedea unele dintre cele mai frumoase vitralii din Havana.

Ia un autobuz spre Baracoa. Baracoa se află pe partea opusă a insulei din Havana. Acesta face parte din provincia Guantanamo și este locul în care Columb a ajuns pentru prima dată în Cuba. Ciocolata și cacaoa sunt o parte importantă a Baracoa.

Vezi un spectacol de dans la Teatro Nacional. Chiar dacă călătoria ta nu se aliniază cu festivalul anual de balet al Havanei, ar trebui să vezi oricum un spectacol de dans. Teatrul Național găzduiește mulți dintre interpreții renumiți ai insulei, iar o plimbare pe bulevardul Linea îți va oferi o serie de opțiuni teatrale.

Fă o excursie pe cel mai înalt punct de pe insula Cuba: Pico Turquino, situat la 1.974 de metri, un traseu destul de dificil pentru aventurieri.

Mergi o zi la Trinidad. Aici apele cristaline sunt turcoaz și există o viață de noapte activă.

Vizitează casa lui Ernest Hemingway, Finca Vigía. În 1940, romancierul american Ernest Hemingway a cumpărat Finca la Vigia, o vilă aflată pe un deal din San Francisco de Paula, la 15 km sud-est de Havana, unde a locuit timp de 20 de ani. Când a plecat, obosit și deprimat, în SUA, în 1960, la scurt timp după revoluția lui Castro, și-a donat cu generozitate casa ”poporului cubanez”. Acum este un muzeu și aproape neschimbat din ziua în care a plecat. Pentru a preveni distrugerea obiectelor, vizitatorii n-au voie în interiorul casei (La Casona), dar există suficiente uși și ferestre deschise pentru a permite o vizionare adecvată a universului său. Aici a scris cea mai mare parte a cărții ”Pentru cine bat clopotele”.

Vizitează Museo de la Revolución. Găzduit într-un fost palat prezidențial, Muzeul Revoluției este una dintre atracțiile cele mai populare din Havana și prezintă o incursiune în trecutul politic al Cubei.

Catedral de la Habana. Catedrala incredibilă a Havanei, dominată de două turnuri inegale și încadrată de o fațadă teatrală barocă, a fost proiectată de arhitectul italian Francesco Borromini. Construcția bisericii a fost începută de iezuiți în 1748 și lucrările au continuat în ciuda expulzării lor în 1767. Când clădirea a fost terminată în 1787, biserica a devenit o catedrală – este una dintre cele mai vechi din America. Rămășițele lui Cristofer Columb au fost aduse aici din Santo Domingo în 1795 și au fost îngropate până în 1898, când au fost mutate în Catedrala din Sevilia, în Spania. O curiozitate a catedralei este interiorul ei, care este mai degrabă neoclasic decât baroc. Frescele de deasupra altarului datează de la sfârșitul anilor 1700, dar picturile care împodobesc pereții laterali sunt copii ale originalelor lui Murillo și Rubens.

El Rum Rum de la Habana. În Cuba, restaurantele sunt pline de rom (ingredientul vital pentru mojito) și rum rum (termen local pentru bârfe). El Rum Rum este, de fapt, un restaurant cu fructe de mare, gastronomie spaniolă, trabucuri. Restaurantul este împărțit în trei zone: un bar din față acoperit ca un fel de tavernă spaniolă, un spațiu interior și un loc pentru fumătorii de trabucuri.

Află cum să-ți rulezi propriul trabuc. Tutunul de calitate provine din zona rurală cubaneză, transportat apoi în Havana și în fabrici și este cunoscut sub numele de habanos. Caută tururile organizate pentru a vedea cum se rulează habanos.

 

Bea mojito. Și asigură-te că are Havana Club Rum autentic pentru o adevărată experiență: Hotel Nacional de Cuba,La Bodeguita del Medio și El Floridita, Bar Monserrate sau Lluvia de Oro.

Vezi Santiago de Cuba. Santiago de Cuba poate fi trecut cu vederea, dar atmosfera de petrecere relaxată aici este una de care toți se vor îndrăgosti. Parcul Cespedes este centrul acțiunii. Piața Revoluției din apropiere este plină de istorie și merită să faci câteva fotografii. Pentru petreceri de zi și de seară, mergi la Tropicana Santiago și Casa de la Trova. Poți să vizitezi și Parcul Național Turquino și să urci pe cel mai înalt vârf al Cubei în Munții Sierra Mastra. Există câteva opțiuni pentru a ajunge de la Havana la Santiago de Cuba – avion, autobuz, tren sau taxi.

Și nu în cel din urmă rând, exploreaza orașul într-o mașină clasică, veche de 50 de ani. Plimbarea în jurul Havanei într-o relicvă ar trebui să fie punctul culminant al oricărei călătorii în Cuba. Poți închiria o mașină și o poți șofa singur sau o poți închiria cu tot cu șofer.

WorldAround.eu

Călătoresc cu sufletul prin toată lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree