Europa Gastronomie Olanda 

Ce să mănânci în Amsterdam

Fiecare oraș din lumea asta se laudă cu anumite mâncăruri sau alimente tradiționale. Dacă ajungi în Amsterdam, trebuie să testezi următoarele 16 specialități:

Stroopwafels

Stroopwafels sunt versiunea olandeză a vafelor, pline cu sirop de caramel între ele. Le vei găsi în magazine de suveniruri, supermarketuri, magazine cu bomboane și standuri pe stradă.

Bitterballen

Sunt un fel de chifteluțe cu carne de vită și piure de cartofi; se servesc cu muștar.

Poffertjes

Poffertjes sunt un fel de mici clătite olandeze (să nu se confunde cu versiunea americană a clatitelor). Când comanzi poffertjes la un restaurant sau la un stand de pe stradă, vei primi o farfurie cu aproximativ 24 poffertjes acoperite cu zahăr pudră și înmuiate în unt.

Hollandse Nieuwe

Olandezii mănâncă hering crud cu bucăți mici de ceapă și murături pe o bucată de pâine.

(c)Flickr.com, David Kosmos Smith

Kibbeling

Dacă n-ai curaj să mănânci hering crud, atunci poți testa codul pane cu un sos de ierburi, maioneză și lămâie.

(c)Flickr.com, zoetnet

Patat

Versiunea olandeză a cartofilor franțuzești: „Friet”, „Frites”, „Patat” sau „Vlaamse frieten”. Sunt ceva mai groși decât cartofii prăjiți în mod obișnuit. Olandezii îi preferă cu multe sosuri – maioneza, ketchup, curry sau sos de arahide. O combinație faimoasă este cu maioneză, ceapă crudă tocată și sos de arahide și se numește „patatje oorlog”. Sunt serviți în con de hârtie sau cutie.

Appeltaart

Plăcinta olandeză cu mere este una dintre specialitățile olandeze.

(c)Flickr.com, Mark Metzler

Oliebollen

Oliebollen se găsește doar de câteva ori pe an: în decembrie (în perioada Crăciunului și în ajunul Revelionului) și în timpul unor târguri. Doar Oliebollen olandez se vinde la standuri speciale Oliebollen și sunt niște gogoșele acoperite cu zahăr pudră.

(c)Flickr.com, Franklin Heijnen

Pepernoten

În noiembrie, copiii olandezi primesc o vizită de la Sinterklaas (similar cu Moș Crăciun). El dă fiecărui copil pepernoten, iar supermarketurile sunt pline cu așa ceva.

Kaas – Gouda, Edam, Maasdammer

Brânza olandeză (kaas) este excelentă! Trebuie să guști Gouda, Edam sau Maasdammer. Statisticile spun că un olandez consumă anual 21 de kilograme de brânză…

Ontbijtkoek

Este o prăjitură delicioasă cu ghimbir.

Stamppot

Este o mâncare tradițională care se servește, de obicei, iarna – diverse combinații de cartofi, varză, morcov, ceapă sau șuncă și cârnați. Seamănă cu tradiționalul ghiveci.

(c)Flickr.com, Tavallai

Snert / Erwtensoep

O gustare consistentă în timpul iernii, servită mai ales de patinatorii de pe canalele înghețate ale Olandei. Ai zice că este supă de mazăre, dar, de fapt, este o tocană groasă, verde, de mazăre, carne de porc, țelină, ceapă și praz și, în ciuda numelui și a aspectului său, este absolut delicioasă.

Rookworst

„Rookworst” este un cârnat olandez afumat. Acesta este cel mai adesea consumat cu „stamppot” și mai ales vine cu „erwtensoep”. Gustul este comparabil cu un hotdog, dar „rookworst” este mai mare și mai crocant. „Rookworst” poate fi cumpărat din orice supermarket. Poate fi servit și cu muștar.

Ossenworst

Este un cârnat ce conține carne de vită și condimente – sare, piper, cuișoare, nucșoară – și foarte ușor afumat.

Tompouce

O prăjitură cu cremă și glazură portocalie (asemănătoare eclerului), servită adesea de Ziua Regelui.

(c)Flickr.com, 24oranges.nl

Articole asemănătoare

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree