Călătorii inspirate de scriitori

Charles Dickens: Londra, Marea Britanie

Iubirea lui Charles Dickens pentru Londra s-a manifestat aproape în fiecare dintre romanele sale. La Muzeul Charles Dickens din Londra poți vedea o colecție de 100.000 de piese – manuscrise, ediții rare și articole personale. Apoi poți vizita Palatul Westminster, care apare în 14 romane. Nu uita și de Covent Garden, piața principală din Londra Dickensiană. Vezi și Old Curiosity, un magazin din secolul al XVI-lea, construit din lemn reciclat de la bărci. Mulți cred că a fost inspirația pentru romanul The Old Curiozity Shop. Și nu în cel din urmă rând, vezi The George Inn, pe care Charles Dickens l-a vizitat frecvent.

Ernest Hemingway: Havana, Cuba

În 1940, romancierul american Ernest Hemingway a cumpărat Finca la Vigia, o vilă aflată pe un deal din San Francisco de Paula, la 15 km sud-est de Havana, unde a locuit timp de 20 de ani. În 1960, înainte de plecarea în SUA, a donat casa poporului cubanez. Acum este muzeu și aproape neschimbat din ziua în care a plecat. Pentru a preveni distrugerea obiectelor, vizitatorii n-au voie în interiorul casei (La Casona), dar există suficiente uși și ferestre deschise pentru a permite o vizionare a universului său. Aici a scris cea mai mare parte a cărții ”Pentru cine bat clopotele”, dar și ”Bătrânul și marea”.

Arthur Conan Doyle: Edinburgh, Scoția

Scoția este bogată în istorie literară, fiind unul dintre locurile cele mai inspirate pentru scrierea romanelor. Edinburgh găzduiește chiar și Muzeul scriitorului, care permite autorilor să afle scrierile din anii anteriori. Poți merge, așadar, pe urmele lui Robert Louis Stevenson, Sir Walter Scott, Arthur Conan Doyle și JK Rowling.

John Steinbeck: Monterey, California

Pentru a retrăi viața lui John Steinbeck, mergi în California, de fapt, în orașul Monterey din California. Prima oprire: Cannery Row, fostul Ocean View Avenue, dar redenumit în romanul lui Steinbeck din 1945. Apoi fă o plimbare pe Main Street, studiază clădirile 201 și 247, care apar în scrierile sale. În Salinas, locul de baștină al scriitorului, poți vedea Centrul Național Steinbeck, care găzduiește cărți, interviuri și manuscrise. ”Cannery Row din Monterey, California, este un poem, un miros, un zgomot, o lumină, un ton, un obicei, o nostalgie, un vis”, scria John Steinbeck în Cannery Row.

Mark Twain: Hannibal, Missouri

Mark Twain a reușit să spună atât de frumos povestea râului Mississippi și a oamenilor săi ca nici un alt scriitor și nu ne miră, pentru că, practic, o bună bucată de vreme a trăit pe apă. Dacă te vei opri în orașul natal al autorului, Hannibal, Missouri, vei putea vedea casa și muzeul Mark Twain Boyhood și casa lui Huckleberry Finn, unde a crescut adevăratul Huck Finn (Tom Blankenship). De acolo poți face un tur pe râu. Iar înainte de a pleca din oraș, oprește-te la farul Memorial Twain pentru o priveliște splendidă, atât a orașului Hannibal, cât și a marelui Mississippi.

Victor Hugo și Honore de Balzac: Paris, Franța

Dar nu numai aceștia. Oscar Wilde (și al cărui mormânt se află în Cimitirul Père-Lachaise) a fost unul dintre scriitorii expatriați care au căutat inspirație în Orașul Luminii. Hemingway ar putea să-și numere propriile capodopere la o masă de pe trotuar, de la Les Deux Magots, o cafenea din St. Germain, pe care o frecventa sau să exploreze partea literară a cartierului latin, unde a și locuit o perioadă. Scriitorii francezi, însă, au case-muzee dedicate: Victor Hugo și Honoré de Balzac. Cei pasionați de literatură se vor simți ca acasă la hotelul Le Pavillon des Lettres, unde fiecare dintre cele 26 de camere este dedicată unei litere de alfabet și, implicit, unui scriitor faimos al cărui nume începe cu litera respectivă.

Dostoievski & Pușkin: St. Petersburg, Rusia

În acest oraș în stil baroc și neoclasic din vestul Rusiei, poți vedea casa în care Dostoievski și-a petrecut ultimii ani și în care a scris Frații Karamazov. Sau casa memorială Aleksandr Pușkin. Precum personajul nefericit din cea mai cunoscută lucrare, Eugene Onegin, Pușkin a fost rănit mortal în timpul unui duel. La Cafeneaua Literară din apropiere, a luat masa pentru ultima oară înainte de sfârșitul tragic.

Pablo Neruda: Santiago, Chile

Dacă ajungi în Chile, mergi pe urmele poetului poporului, Pablo Neruda, cunoscut mai ales pentru versurile sale romantice. Se spune că se întâlnea în secret cu amanta și muza lui într-un loc numit La Chascona.

Flickr.com|Guldem

WorldAround.eu

Călătoresc cu sufletul prin toată lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree