SuperBlog 

Cafeaua, momentul sublim al dimineții

Te trezești și, cu ochii pe jumătate deschiși, adulmeci. Pleci în vârful picioarelor, mânat de un singur gând. Una, două, trei secunde… Și aștepți. Așteptarea e grea. Uneori dureros de grea. Ai vrea să faci altceva în timpul ăla, dar ceva te oprește. Oftezi și aștepți… Aroma cea atât de îmbietoare începe să-și facă simțită prezența prin piruete grațioase care te țin ca într-un dans sau o strânsă îmbrățișare și… nimic altceva nu mai contează. Aroma e cea care îți pune sângele în mișcare, aroma cea fără de care viața întreagă s-ar nărui. Tragi cu nesaț mireasma formelor fine și gâdilicioase. Aroma și gustul sunt cele care îți trezesc cheful și buna dispoziție precum primăvara lui Vivaldi când totul renaște, când totul revine la viață. Libertatea simțurilor. Așa începe totul. Nici ziua de muncă nu începe bine în absența ei. Nimic nu te motivează dacă n-o ai la îndemână. Nici ieșirile cu prietenii, dacă aceasta nu-i prezentă. Nici evenimentele nu sunt fără savoarea aromelor de dimineață. A fi sau a nu fi. A avea sau nu. Dependența noastră cea de toate zilele…  La orice oră din zi sau din noapte. Cafea proaspăt prăjită, căci despre ea este vorba și momentul sublim al dimineții. Cafeaua fără de care nu poți fi tu însuți. Cafeaua dintr-un magazin de cafea, cafeaua sorbită pe fugă în momente cruciale, cafeaua savurată pe îndelete alături de prieteni, cafeaua care-ți dă impulsul de energie pentru întreaga zi, cafeaua lungă de seară, în compania unei cărți sau a unui film bun… Cafeaua e în tot și-n toate. Dar ziua bună se cunoaște de dimineață.

Pe lângă plăcerea de a savura cafea boabe la orice oră din zi sau din noapte, trebuie să vedem care sunt și principalele beneficii asupra organismului, însă voi face și legăturile cu acele momente din zi sau din noapte, din călătorii ori întâlniri cu prietenii, filme și cărți, toate deopotrivă, împletite cu fapte inventate, dar, zic eu, amuzante:

  • Dacă Cristofor Columb ar fi băut cafea Etolia în Costa Rica, cu siguranță ar fi descoperit mai repede restul lumii, deoarece cafeaua îmbunătățește concentrarea. 😊 Astăzi, cafeaua din Costa Rica (”coasta bogată” numită așa chiar de Columb) este cunoscută la nivel mondial. La Pastora provine din zonele înalte ale regiunii Tarrazu – cunoscute pentru climatul umed, altitudine mare, sol vulcanic, toate propice pentru cafeaua premium high-class -, zone în care cafeaua este cultivată și procesată manual în ferme mici.
  • Probabil că Titanicul nu s-ar fi scufundat dacă marinarul, care era de cart, ar fi băut o cafea; se știe doar că lichidul-minune îmbunătățește memoria și atenția. Acesta ar fi fost atent, ar fi văzut ghețarul și astfel coliziunea ar fi putut fi evitată. 😊
  • Probabil că personajele literare ”împrumută” din comportamentul scriitorilor care le creează. Hercule Poirot nu bea cafea, ci ciocolată fierbinte, ceai Tisane (ierburi asemănătoare mușețelului) și sirop de coacăze negre (sursa). 😊 Dacă Agatha Christie ar fi băut zilnic o ceașcă de cafea măcinată, cu siguranță n-ar mai fi fost afectată de alzheimer și ne-am mai fi bucurat și acum de noi aventuri cu Poirot (care, bineînțeles, ar fi băut, la rândul lui, cafea și ar fi prins mai repede vinovații!); deoarece un consum regulat de cafea protejează împotriva anumitor boli, precum Alzheimer sau Parkinson.
  • Probabil că toate scenele alea urâte, de despărțire, din filmele triste, care te fac să plângi, se datorează lipsei unei cafea de specialitate. 😊 Dacă regizorii și protagoniștii acestora și-ar fi băut cafeaua de dimineață, ar fi fost, cu siguranță, binedispuși; deoarece compușii cofeinei produc serotonina, așa-zisul hormon al fericirii.
  • Dacă Cleopatra ar fi știut cât de bun este zațul de cafea pentru piele, ar fi renunțat la laptele de măgăriță folosit pentru îmbăiere. 😊 Dar nu numai ea, ci câteva secole mai târziu, și Diana de Poitiers, amanta regelui francez Henric II, Pauline, sora lui Napoleon ori cardinalul Richelieu, iar laptele folosit așa n-ar mai fi fost ulterior vândut ca atare sau făcut… brânză.

…iar eu, cu siguranță, aș fi terminat mai repede de scris articolul pentru proba SuperBlog 2021 dacă, de dimineață, n-aș mai fi băut flat white Etolia Tarrazu, ci un espresso Etolia, scurt, fără lapte. Însă, probabil, n-aș mai fi avut inspirația poveștilor de dimineață și a acestui articol fără cafeaua cu lapte. Așa că ambele se completează de minune de la cele mai variate forme – de la espresso scurt, la espresso lung, flat white, cappuccino ori latte macchiato – la cele mai trăsnite povești. 😊

pregătind un espresso scurt Etolia
un espresso scurt Etolia, ultra cremos, spumă și textură consistentă, aromă intensă
pregătind flat white Etolia Costa Rica La Pastora Tarrazu
et voila, flat white Etolia Costa Rica La Pastora Tarrazu, o minunăție cremoasă și consistentă, aromă delicată

Articole asemănătoare

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree