Bijuteriile ascunse ale Greciei: 11 sate fermecătoare

Mastihohória, Insula Chios

Ideală pentru cei care iubesc produsele de artizanat. Mastihohoria reprezintă o ”colecție” de sate medievale în sudul insulei Chios, cu o istorie în producția de mastic, o rășină de copac cândva echivalată cu greutatea sa în aur, fapt ce se reflectă în izolarea satului și în caracterul fortificat. În perioada medievală, masticul era apreciat de haremele sultanilor ca odorizant al respirației, dar și în bucătărie sau medicină. Astăzi este un ingredient al diverselor produse artizanale, cum ar fi săpunuri și lichioruri, dar și pentru a stabiliza înghețata turcească Delight sau guma de mestecat. Doar 24 de sate au rezistat testului timpului. Cele mai impresionante sunt Mestá (cu cele trei turnuri de castel, biserici străvechi și case magnifice din piatră), Pirgí (cu decor geometric alb-negru), Olympi, Kalamotí, Véssa, Patriká, Vounó, Eláta și Kiní. Unde te poți caza.

Chora, Insula Folegandros

Cu micile case și hoteluri, golfurile izolate și sentimentul de exclusivitate, insula Folégandros este un refugiu ideal. Apele sale albastre oferă un paradis subacvatic pentru scafandri, iar un tur cu barca – și un permis special – este singura modalitate de a descoperi Crissospilia, o peșteră protejată, cu inscripții antice. Chora este capitala unei insule de doar 600 de locuitori – un sat mic, ce atârnă dramatic pe marginea unei stânci, la 200 de metri deasupra nivelului mării. Fiind o insulă tipic cicladică, pereții caselor de aici sunt albi, în timp ce balcoanele din lemn sunt pline de culoare, majoritatea turcoaz. Unde te poți caza.

Makrinitsa

Un sat tradițional, cu case de piatră și alei pietruite, situat în munții Pelion, la aproximativ 600m deasupra nivelului mării. Vei găsi aici mănăstiri ascunse, biserici vechi, castele abandonate și peșteri. Cel mai atractiv loc este piața principală. Unde te poți caza.

Nymfaio

Nymfaio este unul dintre cele mai mici și mai izolate sate din Grecia și, totodată, unul dintre cele mai frumoase din Europa, situat la 1350m deasupra nivelului mării, pe munții Verno. Legenda spune că Nymfaio își datorează numele cuvântului „nimfă”, care înseamnă mireasă, datorită frumuseții și poziției sale izolate. În prezent, zona este renumită pentru centrul Arcturos, care protejează urșii și lupii. Unde te poți caza.

Karitaina

Marele scriitor grec Nikos Kazantzakis a numit Karitaina drept „Toledo al Greciei”. Unde te poți caza.

Fiskardo

Fiskardo, un sat tradițional pescăresc din insula Kefalonia, era cândva condus de venețienii care și-au lăsat amprenta asupra stilului arhitectural. Fiskardo găzduiește plaje cu pietriș și golfuri. Unde te poți caza.

Parikia

Construit în jurul portului, Parikia este capitala și cel mai mare oraș de pe insula Paros. Trebuie văzute aici vechea moară de vânt din centrul orașului, clădirile cu ferestre colorate și castelul din secolul al XIII-lea, cel mai înalt punct al insulei. Unde te poți caza.

Nafplio

Nafplio a fost un port important în perioada evului mediu. Aici vezi arhitectura tradițională greacă, dar și caracteristici din zilele domniei venețiene. Un prim exemplu al renașterii miceniene sau arhitectura neo-mediteraneană din secolul XX poate fi găsit în clădirea care găzduiește Banca Națională a Greciei. Mai pot fi văzute aici turnul cu ceas, bisericile dedicate sfinților Nicolae și George. Unde te poți caza.

Galaxidi

Acest sat din Golful Corint este considerat unul dintre cele mai pitorești sate din Grecia. Unde te poți caza.

Agios Nikolaos

Cumpărături, arte, plaje frumoase, muzee, ruine arheologice, aici, în Agios Nikolaos de pe insula Creta. Unde te poți caza.

Kalambaka

Un sat fermecător și un loc pentru iubitorii de suveniruri din lemn. Unde te poți caza.

WorldAround.eu

Călătoresc cu sufletul prin toată lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree