SuperBlog 

Acasă = bucuria privirii. Un pic de culoare și visele prind aripi

De multe ori avem tendința, în călătoriile pe care le facem, să spunem că în cutare loc ne simțim ca acasă sau, poate, mai bine ca acasă. Când alegem o destinație și căutăm o cazare, ne ghidăm după cum arată acel spațiu de cazare; dacă e curat, dacă e frumos vizual, dacă este situat central sau, din contră, la periferie, dacă e pe plajă sau aproape de pârtia de ski. Suntem în extaz când bântuim pe pinterest în căutare de noi și noi locuri de vizitat; se știe că și locul în care vrei să te cazezi își va pune amprenta asupra deciziei, cum ziceam mai sus. De exemplu, o bucătărie mexicană sau grecească, o baie spaniolă sau italienească, un dormitor franțuzesc, un balcon sau o terasă în stil scandinav ori mediteranean.

Și totuși, noi credem că și acasă putem avea orice stil ne-a plăcut dintre toate cele vizitate sau vizionate online. Pandemia și perioada de lockdown ne-au blocat în casele noastre, însă nu ne-au blocat și visele. Dacă astăzi te-ai trezit cu gândul la mare și zici ”Ah, ce mi-ar fi plăcut să văd marea, să simt vântul, soarele și briza, să văd căsuța aceea alb-albastră…” sau muntele și pădurile sau coloristica orașului, a pieței, a cafenelei, ba chiar și a bucătăriei, să știi că visul este mai aproape decât crezi.

Și totuși, ce înseamnă ”acasă” pentru noi? Acasă este acolo unde spațiul vizual transcende orice vis de călătorie, acolo unde bucuria se resimte în ceea ce vedem, ceea ce simțim, ceea ce și gătim chiar. Acasă este acolo unde mă simt și la mare, și la munte, și în oraș, și oriunde aș fugi cu gândul. Emoția privirii unui balcon decorat în stil mediteranean sau a celor 5 tablouri din sufragerie, care, în întregul lor, formează plaja, marea și valurile… nici nu pot să o descriu în cuvinte. Trebuie să vezi și să te transpui. Sau muntele și pădurile din dormitor și iată-ne deja transpuși în Alpii elvețieni, bucătăria multicolorată în stil mexican ori marocan, iar camera de zi, cu birourile noastre de lucru și harta globului. Iată, deci, ce înseamnă ”acasă”. Bucuria privirii. Fiecare cameră e o altă destinație, fiecare culoare, o bucățică dintr-o altă țară vizitată. Și totuși, un întreg vizual, fiindcă toate culorile sunt complementare, astfel încât să pot schimba oricând stilul – de la mediteranean la scandinav sau orice altă variantă.

Și totuși, cum poți face ca acasă să fie… acasă? (Casă, dulce casă!)

Un pic de culoare și visele prind aripi!

Renovarea

La ce trebuie să te gândești înainte de renovare?

Bugetul

Ce buget ai și ce ai de gând să faci? Vrei să renovezi în întregime, doar o cameră sau doar să îmbunătățești ceva anume?

Planul de renovare

Schița locuinței te va ajuta în calcularea dimensiunilor necesare pentru zugrăvit, de exemplu, câți litri de vopsea ți-ar trebui, mobilierul – dacă vrei să-l schimbi șamd. Planul de renovare înseamnă tot ceea ce vrei să faci în detaliu – începând cu design-ul și terminând cu costurile. Desigur, costurile sunt variabile în funcție și de materiale, dar și de ideea dacă renovezi singur sau apelezi la o echipă de meșteri. Design-ul tot aici intră. Am văzut mii de fotografii pe pinterest la care am zis ”Wow, ce bine arată!”; arătau mult prea bine ca să fie casa locuită. Așadar, să fie frumos, cu stil, totul personalizat, dar să fie și practic. Pe de altă parte, tot ceea ce vezi online sau în casa altcuiva trebuie să se potrivească și acasă la tine. Util / inutil, frumos / urât, estetic / inestetic și așa mai departe. Și toate într-o armonie perfectă cu obiectele, camerele, culorile alese. Siguranță, bucurie, emoție, liniște și confort. Acestea ar fi punctele de plecare. Și-apoi visele prind aripi, cerul e limita… ideilor.

Materialele

Sunt extrem de importante. Fie că te gândești la culoarea vopselei pentru pereți, fie a gresiei/faianței, mobila etc. Materialele de calitate te vor ține ani buni, pe când cele proaste îți vor da dureri de cap, renovări peste renovări și bani aruncați, vorba ceea, pe fereastră.

Cum am procedat noi?

În urmă cu 10 ani am decis că trebuie să renovăm apartamentul. Am făcut un plan și am ajuns la concluzia că, din cauza bugetului restrâns, ori renovăm a la long, adică o încăpere integral – de la zero ori o parte, ori îmbunătățim câte ceva pe parcurs. Și cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la târg și pentru că ne-am hotărât să ne renovăm singuri, iată-ne umblând din depozit în depozit după materiale de construcții. Unii n-aveau ceva, alții n-aveau altceva, prețurile difereau, vânzătorii erau doar vânzători, nu și consultanți, multă bătaie de cap. Ajungeam acasă, ne dădeam seama că ne mai trebuia ceva, iarăși prin magazine, depozite, până găseam ce voiam.

Ce am greșit? Ce trebuia să facem?

Dacă în urmă cu 10 ani nu exista un magazin online în care să găsesc absolut tot ce voiam la un loc, astăzi lucrurile stau altfel. Un concept unic pe piața materialelor de construcții: o Casă de Comenzi prin care poți comanda materiale de construcții online. Despre Vindem-ieftin.ro este vorba.

Avantajele unui astfel de magazin:

  • Cumperi totul dintr-un singur loc. Deci elimini plimbatul prin zeci de magazine și depozite, datul de telefoane – aveți/nu aveți/când aduceți/livrați rapid/nu livrați etc. Scutești timp și bani, iar ofertele de preț pot fi negociabile în funcție de cantitate și zona de livrare! Plus că, într-un singur loc, ai o varietate de materiale de construcții: de la fier beton, țiglă ceramică, țiglă metalică, pavaj, vată bazaltică, gresie, faianță, parchet, tapet și până la mobilierul de dormitor, bucătărie, living și așa mai departe.
  • Materiale de calitate. Deși cred că nu mai era nevoie să spun asta, se subînțelege că ai nevoie de materiale de calitate și că le poți găsi aici.
  • Consultanța de specialitate. Când nu ești specializat în domeniul construcțiilor și vezi n tipuri de mortar ori adeziv și nu știi ce anume se potrivește pentru fototapet, de exemplu, poți întreba consultanții. Acesta este rolul lor: să-ți explice ce nu știi, ce nu înțelegi, ce ți s-ar potrivi în contextul dat.
fototapet sunshine forest vindem-ieftin.ro
  • Produse pe comandă, în funcție de dimensiuni și culoarea dorită. Dacă mobila standard de bucătărie are 300 cm, iar bucătăria ta, pe lungime, doar 275 cm, ce faci? Tai din mobilă sau iei mobilă pe comandă? Sau dacă vrei o culoare mai trăsnită – fuchsia – pe care n-o găsești în mod normal gata făcută și necesită crearea amestecului printr-o combinație de pigmenți, iată un avantaj pe care îl poți avea, de exemplu, cu o vopsea lavabila Savana. Apropo de fuchsia, poate că nouă ni se pare cam trăsnită, însă se regăsește des în bucătăriile mexicane; fuchsia combinată cu nuanțe de mov, portocaliu și verde, mmm, o minunăție vizuală, o bucurie a ochilor, veselie și bună dispoziție. Sau faianță în nuanțe de portocaliu și albastru. Privește ce minunăție, ce explozie de culori în bucătăriile mexicane (foto 1, 2) și marocane (deși modelul se regăsește și în Spania; foto 3), ce modele și combinații:
foto masdmx.com, pinterest

Dar să știi că sunt culori, modele și combinații de gresie și faianță care se regăsesc și pe
Vindem-ieftin.ro; astfel dacă iubești un anumit stil, anumite nuanțe sau o anumită țară, le poți avea oricând (mai) aproape:

foto gresie și faianță vindem-ieftin.ro
  • Livrarea materialelor de construcții la adresa menționată, în doar 5-7 zile. Știi ce oribil e când îți iei concediu și vrei să te apuci de renovare, dar nu ai toate materialele? Sau când ai contractat echipa de meseriași și nu poți începe lucrările fiindcă întârzie livrarea materialelor? Dar tu plătești meseriașii pentru că așa e contractul. De aceea un aspect foarte important în construcții și/sau renovare – și de care depinde și reputația magazinului – este livrarea materialelor într-un timp scurt și garantat.

Oricare ți-ar fi ideile, ține cont de cele scrise mai sus și, astfel, visele tale pot prinde culoare, iar casa mult dorită va putea fi numită ”acasă”!

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021 

Articole asemănătoare