14 muzee neobișnuite în Amsterdam
Orașul este cunoscut în întreaga lume pentru numeroasele sale muzee. Mulți știu despre Rijksmuseum, Casa Anne Frank ori Muzeul Van Gogh. Însă Amsterdam are tot felul de colecții și muzee neobișnuite, care au, adesea, avantajul de a fi situate în spații și mai neobișnuite.
Muzeul Willet-Holthuysen, Herengracht 605, 1017 CE
Muzeul a fost construit pentru un primar din Amsterdam la sfârșitul anilor 1600. Apoi, la sfârșitul secolului 19, casa a fost renovată în stilul Renașterii franceze târzii. Trebuie să vedeți grădina amenajată din spate, artă plastică de pe pereți și tot ce se află în muzeu care reflectă viața în anii 1860. De exemplu, masa arată și acum de parcă familia ar fi gata să vină acasă la cină. Totul e neschimbat.
Deschis zilnic, de la ora 10.00 la 17.00. Prețurile: 11,50 euro pentru adulți, gratuit pentru copii. Biletele pot fi achiziționate online, de aici.
Woonbootmuseum, Prinsengracht 296K, 1016 HW
O casă mică (aflată pe o barcă), care a fost transformată în muzeu. Construită inițial pentru a transporta nisip și a naviga pe canalele orașului, barca a fost transformată în casă în anii ’60, iar la sfârșitul anilor 90 a devenit muzeu. Deschis zilnic, între orele 10-17. Prețul de intrare: 4,50 euro. Sau gratuit cu Iamsterdam City Card sau Amsterdam Pass. Site oficial.
Casa lui Rembrandt (Rembrandthuis), Jodenbreestraat 4, 1011 NK
Celebrul artist Rembrandt a locuit în această casă între anii 1639 și 1656. Preț intrare: 14 euro pentru adulți. Gratis cu Iamsterdam City Card sau Amsterdam Pass. Site oficial.
Cabinetul pisicii (KattenKabinet), Herengracht 497, 1017 BT
Găzduit într-o casă restaurată din secolul al XV-lea de pe canalul Herengracht din Amsterdam, muzeul de artă KattenKabinet („Cabinetul pisicii”) examinează rolul pe care îl joacă pisicile în artă și cultură. Fondatorul muzeului și totodată proprietarul casei, Bob Meijer, a deschis muzeul în 1990, în onoarea iubitului său motan, pe care l-a numit John Pierpont Morgan, după celebrul bancher american. În afară de zona dedicată lui John Pierpont Morgan, colecțiile KattenKabinet includ lucrări originale ale unor pictori celebri, precum Picasso, Toulouse-Lautrec și Rembrandt – toate reprezentând pisici și care sunt păzite de o mulțime de… pisici. Preț intrare: 7 euro pentru adulți. Site oficial.
Amsterdam Museum Kalverstraat 92, 1012 PH
Cunoscut anterior drept „Amsterdam History Museum”, astăzi muzeul este numit pur și simplu „Amsterdam Museum”. Cândva, în locul ăsta fusese un orfelinat pentru copiii care și-au pierdut părinții din cauza ciumei, în secolul al XVI-lea; apoi a fost demolat și construit muzeul de astăzi. Aici aflați istoria orașului, părțile pozitive și negative. Preț intrare: 14 euro pentru adulți. Site oficial.
Our Lord in the Attic, Oudezijds Voorburgwal 38, 1012 GE
Unul dintre cele mai vechi muzee din Amsterdam, de fapt, o biserică situată în podul unei case din secolul al XVII-lea. Neobișnuit faptul că se află chiar în mijlocul Red Light District. A fost construită în secret, întrucât era o biserică catolică, iar restul orașului se convertise la protestantism. Preț intrare: 12,50 euro pentru adulți. Gratis cu Iamsterdam City Card sau Amsterdam Pass. Site oficial.
Muzeul genților, Herengracht 573, 1017 CD
Amplasat într-o casă care datează de câteva secole, muzeul urmărește istoria genților din ultimii cinci sute de ani. Preț intrare: 13 euro pentru adulți. Gratis cu Iamsterdam City Card. Site oficial.
Muzeul funerar Tot Zover, Kruislaan 124 1097 GA
Dacă sunteți interesați de modul în care olandezii abordează moartea, Muzeul funerar este situat chiar într-un cimitir. Sinistru. Gratis cu Iamsterdam City Card. Site oficial.
Muzeul microbilor Micropia, Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40
Un muzeu interactiv dedicat… microbilor. Preț intrare: 16 euro pentru adulți. Gratis cu Iamsterdam City Card. Site oficial.
Muzeul Geelvinck Pianola, Westerstraat 106, 1015 MN
Este unul dintre cele mai mici muzee din Amsterdam, ascuns în cartierul Jordaan. Arhiva muzeului are o colecție de peste 30.000 de role de muzică de hârtie perforate, cele mai multe putând fi redate pe diferite instrumente găzduite în muzeu. Vizitați muzeul pentru a afla mai multe despre istoria și tehnologia acestor instrumente magice. În fiecare lună (cu excepția lunilor iulie-august) se țin concerte în muzeu. Deschis zilnic 13.00-17.00. Gratis cu Iamsterdam City Card. Site oficial.
Muzeul Canalelor (Het Grachtenhuis), Herengracht 386, 1016 CJ
O vizită la Muzeul Canalelor (Het Grachtenhuis) este modalitatea perfectă de a afla mai multe despre istoria Canalelor din Amsterdam. Muzeul arată proiectele de extindere a orașului din secolul al XVII-lea care au dus la canalele din Amsterdam (canale care au intrat pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 2010). După ce veți vedea afișele interactive, veți privi Amsterdam într-o lumină cu totul nouă când vă veți rătăci pe străzile orașului sau plimbându-vă cu barca pe canale. Preț intrare: 15 euro pentru adulți. Gratis cu Iamsterdam City Card. Site oficial.
Muzeul Lalelelor, Prinsengracht 116, 1015 EA
Situat în cartierul Jordaan, Muzeul Lalelelor din Amsterdam aduce un omagiu acestei flori delicate care a aprins o mare pasiune și invidie de-a lungul secolelor. Muzeul detaliază istoria fenomenului „Tulipomania”. Deschis zilnic 10.00-18.00. Gratis cu Iamsterdam City Card. Site oficial
Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, 1031 KT
Situat pe malul nordic al râului IJ, chiar vizavi de Gara Centrală, acest muzeu este și cinematograf, și muzeu al filmului, cafenea / restaurant și spațiu pentru evenimente. Iar designul său futuristic îl face obligatoriu de vizitat. Gratis cu Iamsterdam City Card. Site oficial
Muzeul Pipei, Prinsengracht 488, 1017 KH
Expoziția acoperă o perioadă de 2.500 de ani și include obiecte interesante de pe cinci continente. Reprezintă activitatea vieții unui colecționar care a petrecut patruzeci de ani adunând cea mai cunoscută colecție de pipe din lume. Faceți un tur privat la parterul casei colecționarului pentru o experiență neașteptată! Pe scurt, acesta este locul unde să experimentați cultura globală a fumatului. Gratis cu Iamsterdam City Card. Site oficial.